Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Smardze

Smardze

Smardze (Morchella spp.) – rzadko spotykane, ale bardzo cenione grzyby jadalne. Można je znaleźć głównie w lasach liściastych, na skrajach lasów oraz w ogrodach.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kania

Kania

Kanie (Macrolepiota procera) – młode owocniki mogą pojawiać się już pod koniec maja. Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych grzybów jadalnych.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) – jaskrawożółty grzyb rosnący na drzewach liściastych, często na dębach i bukach. Jest jadalny po ugotowaniu, choć jego smak może nie wszystkim odpowiadać.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Borowik

Borowik

Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis) – jadalny grzyb o czerwonawym trzonie i żółtych porach. Wymaga odpowiedniej obróbki termicznej przed spożyciem.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kurki

Kurki

Pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius) – bardzo popularny grzyb jadalny o intensywnym, żółtym kolorze. Występuje głównie w lasach iglastych i mieszanych.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gąska zielona

Gąska zielona

Gąska zielonka (Tricholoma equestre) – choć bardziej typowa dla jesieni, może pojawiać się już pod koniec czerwca. Jest smaczna, ale wymaga dokładnej identyfikacji.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Gołąbek

Gołąbek

Gołąbek (Russula spp.) – niektóre gatunki są jadalne, choć trzeba je dobrze rozpoznać, ponieważ niektóre gołąbki mogą powodować dolegliwości żołądkowe.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powrót
Smardze
Kanie
Żółciak siarkowy
Borowik
Kurki
Gąska zielona
Gołąbek
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email