Smardze (Morchella spp.) – rzadko spotykane, ale bardzo cenione grzyby jadalne. Można je znaleźć głównie w lasach liściastych, na skrajach lasów oraz w ogrodach.
Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Kania
Kanie (Macrolepiota procera) – młode owocniki mogą pojawiać się już pod koniec maja. Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych grzybów jadalnych.
Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Żółciak siarkowy
Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) – jaskrawożółty grzyb rosnący na drzewach liściastych, często na dębach i bukach. Jest jadalny po ugotowaniu, choć jego smak może nie wszystkim odpowiadać.
Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Borowik
Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis) – jadalny grzyb o czerwonawym trzonie i żółtych porach. Wymaga odpowiedniej obróbki termicznej przed spożyciem.
Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Kurki
Pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius) – bardzo popularny grzyb jadalny o intensywnym, żółtym kolorze. Występuje głównie w lasach iglastych i mieszanych.
Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Gąska zielona
Gąska zielonka (Tricholoma equestre) – choć bardziej typowa dla jesieni, może pojawiać się już pod koniec czerwca. Jest smaczna, ale wymaga dokładnej identyfikacji.
Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Gołąbek
Gołąbek (Russula spp.) – niektóre gatunki są jadalne, choć trzeba je dobrze rozpoznać, ponieważ niektóre gołąbki mogą powodować dolegliwości żołądkowe.