Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Bigos

Bigos

Bigos – jedno z najsłynniejszych dań polskich, które było przygotowywane z kapusty kiszonej i świeżej, mięsa oraz grzybów. Jesienią bigos często gotowano na kilka dni, aby "dojrzewał" i nabierał smaku.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem – połączenie kiszonej kapusty z ugotowanym grochem, często z dodatkiem przypraw jak majeranek. To danie było sycące i idealne na chłodniejsze dni.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa – grzyby, zwłaszcza borowiki, podgrzybki czy maślaki, były podstawą aromatycznych zup.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony – przygotowywany na bazie świeżych buraków, często serwowany z ziemniakami lub uszkami z nadzieniem grzybowym.

Źródło:
Rozwiń
Krupnik

Krupnik

Krupnik – zupa na bazie kaszy jęczmiennej, często gotowana z dodatkiem warzyw korzeniowych, była sycąca i pożywna.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pieczone mięsa

Pieczone mięsa

Jesień była czasem uboju zwierząt, co wiązało się z przygotowaniem wielu mięsnych potraw. Popularne były dania na bazie wieprzowiny, dziczyzny i drobiu.

Pieczone mięsa – zwłaszcza dziczyzna, kaczki, gęsi, które podawano z jabłkami lub śliwkami.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – smażone na tłuszczu placki z tartych ziemniaków były popularnym daniem jesiennym.

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Bigos
Kapusta z grochem
Zupa grzybowa
Barszcz czerwony
Krupnik
Pieczone mięso
Placki ziemniaczane
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email