Babka wielkanocna z lukrem. Babka wielkanocna może być bardzo kaloryczna ze względu na dużą zawartość masła, cukru i jajek. Dodatkowo lukier lub polewa zwiększają ilość kalorii.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Sernik
Sernik. Tradycyjny sernik wielkanocny może być bardzo kaloryczny ze względu na dużą zawartość sera, jajek, śmietany i cukru w kruszonym cieście.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny. Mazurek to ciasto wielkanocne zazwyczaj przygotowywane na kruchym cieście, które jest następnie obficie posypane bakaliami, kandyzowanymi owocami i lukrem.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Faszerowane jajka
Jajka faszerowane. Jajka faszerowane to popularne danie wielkanocne, ale zazwyczaj faszeruje się je majonezem, tłustym kremem lub dodatkami, co zwiększa ich zawartość kalorii.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Biała kiełbasa
Kiełbasa biała. Tradycyjnie spożywa się różnego rodzaju kiełbasy na Wielkanoc. Są one często bardzo tłuste i kaloryczne.