Babka wielkanocna z lukrem. Babka wielkanocna może być bardzo kaloryczna ze względu na dużą zawartość masła, cukru i jajek. Dodatkowo lukier lub polewa zwiększają ilość kalorii.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe/ Creative Commons
Rozwiń
Sernik
Sernik. Tradycyjny sernik wielkanocny może być bardzo kaloryczny ze względu na dużą zawartość sera, jajek, śmietany i cukru w kruszonym cieście.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe/ Creative Commons
Rozwiń
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny. Mazurek to ciasto wielkanocne zazwyczaj przygotowywane na kruchym cieście, które jest następnie obficie posypane bakaliami, kandyzowanymi owocami i lukrem.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe/ Creative Commons
Rozwiń
Faszerowane jajka
Jajka faszerowane. Jajka faszerowane to popularne danie wielkanocne, ale zazwyczaj faszeruje się je majonezem, tłustym kremem lub dodatkami, co zwiększa ich zawartość kalorii.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe/ Creative Commons
Rozwiń
Biała kiełbasa
Kiełbasa biała. Tradycyjnie spożywa się różnego rodzaju kiełbasy na Wielkanoc. Są one często bardzo tłuste i kaloryczne.