Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak wygląda maślak?

Jak wygląda maślak?

Kapelusz

  • Kształt. Półkulisty, a z czasem rozpostarty. U młodych okazów może być bardziej wypukły.
  • Powierzchnia. Śluzowata i lepka, szczególnie po deszczu, często pokryta cienką warstwą śluzu (stąd nazwa "maślak"). Warto go oczyścić, ponieważ kapelusz często zbiera igliwie.
  • Kolor. Różnorodny – od żółtobrązowego, przez czekoladowy, po ciemnobrązowy. U niektórych gatunków może być jasnobrązowy lub oliwkowy.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Spód maślaka

Spód maślaka

Spód kapelusza

  • Barwa. Najczęściej żółtawa lub oliwkowa, z wiekiem mogą ciemnieć.
  • Kształt. Ułożone są pod kapeluszem w formie gąbczastej struktury (nie blaszki jak u niektórych grzybów).

Nóżka maślaka

  • Kształt. Zwykle smukły, cylindryczny, o jednolitej grubości lub lekko rozszerzający się u podstawy.
  • Kolor. Żółtawy lub jasnobrązowy, czasami ciemniejszy u podstawy.
  • Pierścień. U niektórych gatunków maślaków (np. maślak zwyczajny) na trzonie znajduje się śluzowaty, białawy pierścień.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kolory maślaka

Kolory maślaka

Miąższ grzyba

  • Kolor. Jasny, kremowy lub żółtawy.
  • Konsystencja. Miękki, a z czasem może być gąbczasty. Po przekrojeniu miąższ zazwyczaj nie zmienia barwy.


Zapach i smak maślaka

  • Maślaki mają łagodny, przyjemny zapach, niekiedy lekko owocowy, a ich smak jest delikatny, nie gorzki.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Maślaki

Maślaki

Gdzie rośnie maślak?

  • Najczęściej w lasach iglastych, zwłaszcza w pobliżu sosen. Lubi gleby piaszczyste, często można go znaleźć rosnącego pod igliwiem lub w jego pobliżu.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Maślak
Maślak
Maślak
Maślak
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email