
Muchomor
Najbardziej charakterystyczny gatunek muchomora. Jest dużym, cętkowanym zwykle czerwonym grzybem i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i szeroko spotykanych w kulturze popularnej. Uważany powszechnie za trujący.

Czernidłak pstry
Czernidłak pstry tworzy owocniki jednoroczne, występuje pojedynczo lub gromadnie, w lasach liściastych, przeważnie bukowych. Jest grzybem saprotroficznym. Jego owocniki wyrastają od lata do jesieni. W Polsce czernidłak pstry jest gatunkiem rzadkim. Kilka jego stanowisk znajduje się w północnej i zachodniej części kraju.

Gąska zielona
Jest szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej i Europie. W innych rejonach świata jego rozprzestrzenienie jest mało znane, podano jego występowanie tylko w Japonii, Korei i Kostaryce. W Polsce częściej występuje na nizinach, niż w górach i jest rzadki. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.

Gołąbek brzozowy
Gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych. Za młodu owocnik wypukły, z wiekiem spłaszczony i wklęsły. Barwa różowoczerwona, później blaknąca do różowo liliowej. Skórka lepka i błyszcząca. Występuje zawsze w towarzystwie brzóz: brzozy brodawkowatej i brzozy omszonej.

Gorzkoborowik żółtopory
Gatunek grzybów z rodziny borowikowatych. Występuje w Ameryce Północnej, Europie i Japonii. W Europie Środkowej jest dość rzadki. Ostatnio jednak jego liczebność wzrosła, prawdopodobnie dzięki zmniejszeniu się ilości związków siarki w powietrzu. Może spowodować poważne zaburzenia ze strony układu pokarmowego, pojawiające się po około 20 minutach po spożyciu i trwające do 2 dni.

Lisówka pomarańczowa
Rośnie w lasach iglastych i mieszanych, pojedynczo lub w grupach, czasami licznie. Owocniki pojawiają się od września i występują do listopada. Rośnie pod jodłami, bukami i sosnami. Uznawany za trujący. Zawiera arabitol i zjedzona w większych ilościach może u niektórych spowodować zaburzenia trawienne z objawami charakterystycznymi dla zatrucia gastrycznego.

Pieczarka karbolowa
Rośnie od maja do października. Występuje w lasach liściastych i iglastych, na terenach w pobliżu dróg i ich przydrożnych zaroślach, w parkach, ogrodach, na łąkach, tworząc niekiedy większe skupiska. Grzyb trujący, powoduje (chociaż nie u wszystkich ludzi) silne zaburzenia w trawieniu, połączone z mdłościami i wymiotami. Alkohol może wzmacniać działanie trujące.