Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Muchomor

Muchomor

Najbardziej charakterystyczny gatunek muchomora. Jest dużym, cętkowanym zwykle czerwonym grzybem i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i szeroko spotykanych w kulturze popularnej. Uważany powszechnie za trujący.

Źródło: Flickr/zdjęcie poglądowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czernidłak pstry

Czernidłak pstry

Czernidłak pstry tworzy owocniki jednoroczne, występuje pojedynczo lub gromadnie, w lasach liściastych, przeważnie bukowych. Jest grzybem saprotroficznym. Jego owocniki wyrastają od lata do jesieni. W Polsce czernidłak pstry jest gatunkiem rzadkim. Kilka jego stanowisk znajduje się w północnej i zachodniej części kraju.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Gąska zielona

Gąska zielona

Jest szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej i Europie. W innych rejonach świata jego rozprzestrzenienie jest mało znane, podano jego występowanie tylko w Japonii, Korei i Kostaryce. W Polsce częściej występuje na nizinach, niż w górach i jest rzadki. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Gołąbek brzozowy

Gołąbek brzozowy

Gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych. Za młodu owocnik wypukły, z wiekiem spłaszczony i wklęsły. Barwa różowoczerwona, później blaknąca do różowo liliowej. Skórka lepka i błyszcząca. Występuje zawsze w towarzystwie brzóz: brzozy brodawkowatej i brzozy omszonej.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Gorzkoborowik żółtopory

Gorzkoborowik żółtopory

Gatunek grzybów z rodziny borowikowatych. Występuje w Ameryce Północnej, Europie i Japonii. W Europie Środkowej jest dość rzadki. Ostatnio jednak jego liczebność wzrosła, prawdopodobnie dzięki zmniejszeniu się ilości związków siarki w powietrzu. Może spowodować poważne zaburzenia ze strony układu pokarmowego, pojawiające się po około 20 minutach po spożyciu i trwające do 2 dni.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Lisówka pomarańczowa

Lisówka pomarańczowa

Rośnie w lasach iglastych i mieszanych, pojedynczo lub w grupach, czasami licznie.  Owocniki pojawiają się od września i występują do listopada. Rośnie pod jodłami, bukami i sosnami. Uznawany za trujący. Zawiera arabitol i zjedzona w większych ilościach może u niektórych spowodować zaburzenia trawienne z objawami charakterystycznymi dla zatrucia gastrycznego.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Pieczarka karbolowa

Pieczarka karbolowa

Rośnie od maja do października. Występuje w lasach liściastych i iglastych, na terenach w pobliżu dróg i ich przydrożnych zaroślach, w parkach, ogrodach, na łąkach, tworząc niekiedy większe skupiska. Grzyb trujący, powoduje (chociaż nie u wszystkich ludzi) silne zaburzenia w trawieniu, połączone z mdłościami i wymiotami. Alkohol może wzmacniać działanie trujące.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powrót
Muchomor
Czernidłak pstry
Gąska zielona
Gołąbek brzozowy
Gorzkoborowik żółtopory
Lisówka pomarańczowa
Pieczarka karbolowa
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email