Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to jeden z kultowych przysmaków z czasów PRL, który wciąż budzi wspomnienia wśród tych, którzy dorastali w tamtych latach. Był to prosty, ale pyszny deser, przygotowywany z czekolady, mleka w proszku, margaryny oraz innych składników, które można było łatwo dostać w sklepach. Blok czekoladowy miał zwartą konsystencję i słodki, intensywnie czekoladowy smak. Często przygotowywany w domach, stał się symbolem PRL-owskiej kreatywności w kuchni, gdyż stanowił tanie, a zarazem smaczne rozwiązanie na poczęstunek czy deser.

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Dzieci kochały Cola Cao

Dzieci kochały Cola Cao

Cola Cao to napój, który w czasach PRL był prawdziwym rarytasem, szczególnie wśród dzieci. Choć dziś kojarzymy go głównie z Hiszpanią, w Polsce zdobył serca maluchów jako słodka, czekoladowa rozkosz, którą mieszano z mlekiem. W tamtych czasach Cola Cao była czymś wyjątkowym – słodki, kakaowy napój stanowił nie tylko smaczny, ale i dość luksusowy sposób na umilenie popołudnia.

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wafle przekładane

Wafle przekładane

Wafle przekładane czekoladą lub toffi to jeden z ulubionych słodkich przysmaków dzieci PRL-u. Ich prostota i pyszny smak sprawiały, że były chętnie wybierane na przekąskę. Składały się z kilku warstw lekkiego, chrupiącego wafla, przełożonych gęstym kremem czekoladowym lub toffi, który nadawał im słodką, kremową konsystencję. Były dostępne w większości sklepów spożywczych, a ich smak kojarzy się z czasami, gdy słodycze były prawdziwym rarytasem, na który trzeba było poczekać.

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kogel Mogel

Kogel Mogel

Kogel Mogel to klasyczny deser, który w czasach PRL był popularnym, szybkim przysmakiem, szczególnie wśród dzieci. Składał się z jajek, cukru i czasem odrobiny kakao, które po wymieszaniu tworzyły gęstą, słodką masę o intensywnym smaku. Był prosty do przygotowania i nie wymagał skomplikowanych składników, co czyniło go dostępnym w niemal każdym domu.

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Andruty

Andruty

Andruty to popularny przysmak z czasów PRL, który kojarzy się z prostotą i smakiem dzieciństwa. Składały się z cienkich warstw wafla, często przełożonych słodkim kremem o smaku waniliowym lub czekoladowym. Andruty były tanie i łatwo dostępne, a ich chrupiąca konsystencja i słodki smak sprawiały, że były ulubioną przekąską w wielu domach.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Biszkopty

Biszkopty

Biszkopty w PRL były jednym z najprostszych, ale zarazem najpopularniejszych słodyczy dla dzieci. Chociaż były lekkie, puszyste i delikatne, nie wymagały skomplikowanych składników ani długiego czasu przygotowań. Ich subtelna słodycz sprawiała, że stanowiły doskonałą przekąskę na każdą okazję – od podwieczorków po rodzinne spotkania. Często były podawane z kubkiem mleka lub herbaty, a niekiedy zanurzane w czekoladzie, by podkręcić ich smak.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Ciasto PRL
Napój dla dzieci
Wafle
Kogel Mogel
Andruty
Biszkopty
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email