Żur kujawski

Żur kujawski

Żur kujawski. Tradycyjna zupa na zakwasie, podawana z białą kiełbasą i jajkiem. W kujawsko-pomorskim często przygotowywana jest na domowym zakwasie żytnim, a jej smak wzbogacają suszone grzyby lub chrzan.

Źródło:
Rozwiń
Mazurek kujawski

Mazurek kujawski

Mazurek kujawski. Wyróżnia się kruchym, maślanym ciastem oraz bogatymi dekoracjami z bakalii, kajmaku i konfitur. Na Kujawach często spotyka się wersję z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechów włoskich.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pieczona kaczka po kujawsku

Pieczona kaczka po kujawsku

Kaczka pieczona po kujawsku. Pieczona z jabłkami i majerankiem, często podawana z modrą kapustą. To danie, które pojawia się na wielu świątecznych stołach w kujawsko-pomorskim, zwłaszcza na Kujawach.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zawijaniec wielkanocny

Zawijaniec wielkanocny

Zawijaniec wielkanocny. Drożdżowe ciasto z nadzieniem makowym lub orzechowym, popularne szczególnie na Kujawach. Wyróżnia się bogatym wnętrzem, często wzbogaconym o bakalie i miód.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami. Choć znany w różnych częściach Polski, w kujawsko-pomorskim ma swoją specyficzną odmianę – ciasto drożdżowe nadziewane kiszoną kapustą i borowikami, które stanowi tradycyjny element wielkanocnego śniadania.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powrót
Żurek
Mazurek kujawski
Kaczka
Zawijaniec
Kulebiak
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email