Zbieranie grzybów to jedna z powszechnie lubianych tradycji w Polsce. Z zebranych grzybów nie robi się tylko weków. Mogą one np. posłużyć, jako dodatek do wielu pysznych potraw. Jedne znamy bardzo dobrze, inne są młodsze, ale również smaczne. Zrobiliśmy mały przegląd i już wiemy, jakie dania można zrobić z udziałem leśnych grzybów. Szczegóły w galerii zdjęć.
Tradycyjna polska zupa, którą najczęściej przygotowuje się z suszonych lub świeżych grzybów leśnych. Zupa ta jest wyjątkowo aromatyczna, o intensywnym smaku grzybów.
Grzyby leśne, cebula, śmietana, bulion warzywny lub mięsny, ziemniaki lub makaron, liść laurowy, ziele angielskie. Grzyby są podsmażane z cebulą, a następnie gotowane w bulionie. Zupę często zabiela się śmietaną, a na koniec dodaje się przyprawy i ewentualnie ziemniaki lub makaron.