Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Tradycyjna polska zupa, którą najczęściej przygotowuje się z suszonych lub świeżych grzybów leśnych. Zupa ta jest wyjątkowo aromatyczna, o intensywnym smaku grzybów.
Grzyby leśne, cebula, śmietana, bulion warzywny lub mięsny, ziemniaki lub makaron, liść laurowy, ziele angielskie. Grzyby są podsmażane z cebulą, a następnie gotowane w bulionie. Zupę często zabiela się śmietaną, a na koniec dodaje się przyprawy i ewentualnie ziemniaki lub makaron.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sos grzybowy

Sos grzybowy

Gęsty, kremowy sos, który stanowi doskonały dodatek do mięs, ziemniaków czy kopytek.
Grzyby leśne, cebula, śmietana, masło, mąka, bulion. Grzyby są podsmażane na maśle z cebulą, a następnie duszone z dodatkiem bulionu i śmietany. Często sos zagęszcza się mąką.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pierogi

Pierogi

Klasyczne pierogi, często przygotowywane na Wigilię, nadziewane farszem z kiszonej kapusty i grzybów leśnych. Ciasto pierogowe (mąka, woda, sól), kapusta kiszona, grzyby leśne, cebula, olej. Kapusta i grzyby są duszone z cebulą, a następnie używane jako nadzienie do pierogów. Po ugotowaniu pierogi można podać z podsmażoną cebulką.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Placki ziemniaczane z grzybami

Placki ziemniaczane z grzybami

Placki ziemniaczane z dodatkiem grzybów, które mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Ziemniaki, grzyby leśne, cebula, jajka, mąka - to podstawowe składniki.
Ziemniaki są tarte i mieszane z podsmażonymi grzybami oraz cebulą, a następnie formowane w placki i smażone na złoty kolor.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

Tradycyjne gołąbki nadziewane farszem z grzybów i ryżu lub kaszy, zamiast klasycznego mięsa.
Składniki: Liście kapusty, grzyby leśne, ryż lub kasza, cebula, przyprawy.
Grzyby i cebulę podsmaża się, miesza z ugotowanym ryżem lub kaszą, a następnie zawija w liście kapusty. Gołąbki są duszone w sosie pomidorowym lub grzybowym.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami

Proste, lecz bardzo smaczne danie, które często podawane jest na śniadanie lub kolację.
Składniki: Jajka, grzyby leśne, cebula, masło, sól, pieprz.
Grzyby są podsmażane na maśle z cebulą, a następnie dodaje się jajka i smaży do uzyskania pożądanej konsystencji.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Krokiety z grzybami

Krokiety z grzybami

Smażone naleśniki z nadzieniem z grzybów i cebuli, podawane jako danie główne lub przekąska.
Składniki: Ciasto naleśnikowe, grzyby leśne, cebula, mąka, jajka, bułka tarta.
Grzyby są podsmażane z cebulą, a następnie zawijane w naleśniki, panierowane i smażone.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Zupa grzybowa
Sos grzybowy
Pierogi
Placki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z grzybami
Jajecznica z grzybami
Krokiety z grzybami
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email