Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pierniki

Pierniki

Toruńskie pierniki. Legendarna słodycz znad Wisły

Choć znane w całej Polsce, tylko w Toruniu mają swój prawdziwy, oryginalny smak. Receptura toruńskich pierników sięga średniowiecza, a ich wyjątkowość polega na doborze przypraw korzennych (goździki, cynamon, imbir, kardamon) i leżakującym cieście miodowym, które nabiera smaku przez wiele tygodni, a czasem nawet miesięcy.

Pierniki występują w wielu formach: od ozdobnych, lukrowanych serc i katarzynek po nadziewane marmoladą lub powidłami wersje. Ich aromat nierozerwalnie kojarzy się z Toruniem, miasta Kopernika i pachnących świąt.

Autor: Pixabay
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Bydgoski murzynek

Bydgoski murzynek

Murzynek bydgoski. Lokalna wersja klasycznego ciasta

Choć murzynek znany jest w całej Polsce, ten z Bydgoszczy wyróżnia się wyjątkową miękkością i dodatkami. W tradycyjnych recepturach pojawia się powidło śliwkowe, a czasem nawet czarna kawa, która podbija smak i nadaje ciastu głęboki aromat. W niektórych domach dodaje się też suszone śliwki i orzechy włoskie, co podkreśla regionalny charakter wypieku.

Autor: Pixabay
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka z jabłek z Doliny Dolnej Wisły

Dolina Dolnej Wisły to raj dla sadowników, właśnie stąd pochodzą jedne z najlepszych polskich jabłek. Nic więc dziwnego, że szarlotka z tych jabłek stała się lokalnym przysmakiem. Charakterystyczne są jabłka odmiany papierówka lub koksa pomarańczowa, często wzbogacane cynamonem i kruszonką z masłem.

Szarlotka z regionu kujawsko-pomorskiego bywa też wypiekana na kruchym spodzie z dodatkiem kaszy manny, co sprawia, że zachowuje wilgotność i zyskuje wyjątkową konsystencję.

Autor: Pixabay
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Cukierki z miodu

Cukierki z miodu

Miodowe ciągutki z Borów Tucholskich

Z Borów Tucholskich pochodzą ciągutki, domowe cukierki z miodu, masła i śmietany. Wyrabiane ręcznie, zawijane w papierki, przypominają karmelki, ale mają bardziej miękką, żującą strukturę. Często wzbogacane są orzechami laskowymi lub migdałami. Ich smak to nostalgiczna podróż do czasów dzieciństwa, kiedy cukierki robiło się w domowych warunkach.

Autor: Pixabay
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Krówki z Ziemi Chełmińskiej

Krówki z Ziemi Chełmińskiej

Krówki chełmińskie. Lokalna słodycz z duszą

Choć krówki produkuje się w wielu częściach Polski, te z Chełmna mają swoją wierną grupę fanów. Są nieco bardziej kruche niż klasyczne krówki z Milanówka, ale zachowują kremowe, lekko ciągnące się wnętrze. Receptura to tajemnica lokalnej cukierni, a ich smak idealnie komponuje się z kubkiem kawy lub gorzkiej herbaty.

Autor: Pixabay
Rozwiń
Powrót
Pierniki
Murzynek
Szarlotka
Miód i cukierki
Krówki
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email