Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Grupa borowików

Grupa borowików

Borowikowate (np. borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, koźlarz)

  • Wygląd: Mają masywny trzon, często z charakterystyczną siateczką (u borowików), i mięsisty kapelusz. Kolory kapelusza wahają się od beżowego do ciemnobrązowego.
  • Miąższ: Zazwyczaj gęsty, soczysty i zwarty, u większości gatunków biały, chociaż niektóre gatunki mogą zmieniać kolor po uszkodzeniu.
  • Miejsce występowania: Rośną najczęściej w lasach iglastych i liściastych, często w towarzystwie drzew (np. świerków, sosen, dębów).
  • Okres zbioru: Od wiosny do jesieni, przy czym największy wysyp przypada na lato i wczesną jesień.
  • Charakterystyka smakowa: Posiadają delikatny, przyjemny aromat, dobrze nadają się do suszenia i przechowywania.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Grupa pieczarkowa

Grupa pieczarkowa

Pieczarkowate (np. pieczarka polna, pieczarka łąkowa)

  • Wygląd: Mają biały lub jasny kapelusz, który z czasem może lekko się zaczerwienić lub zbrązowieć. Blaszki są początkowo różowe, a potem zmieniają się na ciemnobrązowe lub czarne.
  • Miąższ: Zwarty, biały, czasem różowiejący po przecięciu.
  • Miejsce występowania: Znajdują się na łąkach, polach, trawnikach, często poza lasami.
  • Okres zbioru: Najczęściej latem i jesienią.
  • Charakterystyka smakowa: Pieczarki są delikatne, nadają się do surowego spożycia po wcześniejszym przygotowaniu (np. pieczarka łąkowa).
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kurki

Kurki

Kurki

  • Wygląd: Kapelusz kurki jest pomarańczowo-żółty, lejkowaty, z nieregularnymi brzegami. Blaszki są słabo zaznaczone, a cała powierzchnia owocnika jest jednorodna.
  • Miąższ: Zwarty, mięsisty, o przyjemnym, delikatnie pieprzowym zapachu.
  • Miejsce występowania: Las iglasty i mieszany, zwłaszcza w miejscach wilgotnych, najczęściej pod sosnami.
  • Okres zbioru: Zazwyczaj od czerwca do października.
  • Charakterystyka smakowa: Mają lekko pikantny smak, intensywny aromat i doskonale nadają się do smażenia oraz marynowania.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Maślaki

Maślaki

Maślaki (np. maślak zwyczajny, maślak sitarz)

  • Wygląd: Kapelusze maślaków są śliskie, brązowe lub żółte, pokryte charakterystycznym śluzem, zwłaszcza podczas wilgotnej pogody. Mają gąbczasty spód, a trzon może być pokryty pierścieniem (np. u maślaka zwyczajnego).
  • Miąższ: Żółtawy, miękki, przyjemnie pachnący.
  • Miejsce występowania: Często w lasach iglastych, rosną najchętniej w pobliżu sosen.
  • Okres zbioru: Od czerwca do października.
  • Charakterystyka smakowa: Mają delikatny smak, są świetne do smażenia, gotowania oraz marynowania.
Źródło:
Rozwiń
Gąski zielone

Gąski zielone

Gąski (np. gąska zielonka, gąska niekształtna)

  • Wygląd: Gąska zielonka ma charakterystyczny żółtozielony kapelusz, a gąska niekształtna – brązowawy. Mają pełne trzonki i gładki, lekko śluzowaty kapelusz.
  • Miąższ: Biały lub żółtawy, zwarty, o przyjemnym grzybowym aromacie.
  • Miejsce występowania: Preferują piaski w lasach sosnowych.
  • Okres zbioru: Zazwyczaj od września do późnej jesieni.
  • Charakterystyka smakowa: Cechują się łagodnym smakiem, aromatyczne, idealne do smażenia i duszenia.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Grupa rydzów

Grupa rydzów

Rydze

  • Wygląd: Kapelusz rydza jest pomarańczowy lub czerwonawy z koncentrycznymi pierścieniami, blaszki są jasno pomarańczowe. Rydze wydzielają pomarańczowy mleczny sok, który na powietrzu zmienia kolor na zielonkawy.
  • Miąższ: Soczysty, sprężysty, zmienia kolor po przekrojeniu.
  • Miejsce występowania: Lasy iglaste, zwłaszcza pod sosnami.
  • Okres zbioru: Przeważnie od sierpnia do października.
  • Charakterystyka smakowa: Mają wyrazisty, słodkawy smak, bardzo cenione w kuchni.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Opieńki

Opieńki

Opieńki

  • Wygląd: Kapelusze opieńki są miodowo-brązowe, czasem ciemniejsze, z łuskami. Trzony długie, cienkie, mogą tworzyć duże skupiska.
  • Miąższ: Delikatny, sprężysty, białawy.
  • Miejsce występowania: W pobliżu pni drzew, często na martwym drewnie, czasem na żywych drzewach, głównie w lasach liściastych.
  • Okres zbioru: Od września do listopada.
  • Charakterystyka smakowa: Smak opieniek jest łagodny, wymagają jednak wcześniejszego gotowania przed dalszą obróbką.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Grzyby
Grzyby
Grzyby kurki
Maślaki
Gąska
Rydz
Grzyby
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email