Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kania

Kania

Kapelusz

  • W początkowej fazie wzrostu jest kulisty, ale z czasem rozkłada się na szeroko, osiągając nawet do 30 cm średnicy.
  • Powierzchnia kapelusza jest jasnobrązowa lub kremowa, pokryta dużymi, brązowymi łuskami. Te łuski są jedną z głównych cech pozwalających odróżnić kanię od innych grzybów.
  • W centrum kapelusza znajduje się wyraźnie ciemniejszy garb.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kania

Kania

Blaszki

  • Kania posiada liczne białe lub kremowe blaszki, które są luźno przyczepione do trzonu. Blaszki są delikatne i nie zmieniają koloru po uszkodzeniu.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kania

Kania

Trzon

  • Długi, smukły i sztywny trzon z wyraźnym pierścieniem, który jest ruchomy. Trzon ma charakterystyczne ciemniejsze wzory (prążki), przypominające „zebrowanie”.
  • Wnętrze trzonu jest puste.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kania

Kania

Miąższ

  • Biały, miękki i delikatny. Po przekrojeniu nie zmienia koloru.
  • Kania ma delikatny, orzechowy zapach.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kania

Kania

Pierścień

  • Jedną z ważniejszych cech kani jest ruchomy, duży pierścień, który można przesuwać wzdłuż trzonu. Wyróżnia ją to od innych, podobnych grzybów.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Kania

Kania

Trujące podobieństwa

  • Kanie mogą być mylone z trującymi muchomorami sromotnikowymi lub muchomorami plamistymi, dlatego trzeba być bardzo ostrożnym podczas zbierania. Charakterystyczne łuski, prążkowany trzon i ruchomy pierścień to elementy, które mogą pomóc w ich rozróżnieniu.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Kania
Kania
Kania
Kania
Kania
Kania
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email