Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czarnina

Czarnina

Czarnina to tradycyjna zupa przygotowywana z dodatkiem krwi kaczki, gęsi lub czasem świni, z dodatkiem octu, cukru, przypraw, suszonych owoców (śliwek, gruszek) i warzyw. Jest to danie, które było kiedyś popularne podczas uroczystości rodzinnych, zwłaszcza wśród społeczności wiejskich.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zupa rybna po kaszubsku

Zupa rybna po kaszubsku

Zupa rybna po kaszubsku. Mimo, że Kaszuby leżą głównie w województwie pomorskim, wpływy kaszubskie przenikają także na teren województwa kujawsko-pomorskiego. Zupa rybna, często przygotowywana z ryb słodkowodnych (jak karp czy szczupak), bywa podawana z dodatkiem ziemniaków oraz aromatycznych przypraw.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zupa z kapłona

Zupa z kapłona

To zupa na bazie wywaru z kapłona (kastrowanego koguta), która jest tradycyjną potrawą związaną z historią polskiej kuchni, w tym także regionu kujawsko-pomorskiego. Była podawana na specjalne okazje, zwłaszcza w zamożniejszych domach.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Krupnik kujawski

Krupnik kujawski

Krupnik kujawski to tradycyjna zupa z kaszy jęczmiennej, warzyw (marchew, pietruszka, seler) oraz mięsa, często wieprzowego lub drobiowego. Jest to proste, ale pożywne danie, które było popularne w kuchni wiejskiej.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Barszcz biały kujawski

Barszcz biały kujawski

Barszcz biały kujawski to rodzaj barszczu, który w tej wersji jest przygotowywany na zakwasie z mąki żytniej, podobnie jak zalewajka, ale z dodatkiem większej ilości przypraw, jak chrzan, majeranek i czosnek. Zwykle podawany z jajkiem i kiełbasą.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Powrót
Czarnina
Zupa rybna
Zupa z kapłona
Krupnik kujawski
Barszcz biały po kujawsku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email