Dania wielkanocne naszych sąsiadów

Dania wielkanocne naszych sąsiadów

Zapraszamy do zapoznania się z daniami, które tradycyjnie serwuje się na Wielkanoc u naszych sąsiadów! Wiele z nich jest podobnych lub niemal identycznych, jak w Polsce.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Niemcy

Niemcy

  • Osterbraten: Jest to pieczony schab lub szynka wieprzowa, podawana z różnymi sosami.
  • Osterbrot: Jest to słodki chleb wielkanocny z bakaliami i suszonymi owocami.
  • Eierlikör: To popularny likier jajeczny, który często jest spożywany podczas Wielkanocy.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czechy

Czechy

  • Mazanec: To słodki chleb wielkanocny z rodzynkami, migdałami i innymi bakaliami.
  • Jidáše: Tradycyjne czeskie drożdżówki w kształcie krzyża, podawane w Wielki Czwartek.
  • Beránek: Jest to baranek wielkanocny wykonany z ciasta lub masy makowej.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Słowacja

Słowacja

  • Šunka: Pieczona szynka wieprzowa jest jednym z głównych dań na wielkanocnym stole.
  • Paska: To rodzaj chleba wielkanocnego podobnego do babki, często ozdobionego kolorowymi jajkami.
  • Tradičný korbáčik: To tradycyjne słowackie ciasto wielkanocne w kształcie kołyski.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ukraina

Ukraina

  • Babka: W Ukrainie, babka to babka drożdżowa podobna do polskiej, ale może być ozdobiona bardziej fantazyjnie.
  • Paska: Podobnie jak w Polsce, paska to tradycyjny chleb wielkanocny ozdobiony symbolami religijnymi.
  • Pysanky: To ręcznie zdobione jajka wielkanocne, które są istotnym elementem ukraińskiej tradycji.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Białoruś

Białoruś

  • Kielich: Jest to zupa z zielonych warzyw, często podawana z jajkiem na twardo, tradycyjnie w Wielki Piątek.
  • Paska białoruska: Podobnie jak w innych krajach, paska to chleb wielkanocny ozdobiony jajkami i symbolami religijnymi.
  • Pierogi z kapustą i grzybami: Popularne danie w Wielką Sobotę na białoruskim stole wielkanocnym.
Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe, Creative Commons
Rozwiń
Powrót
Dania wielkanocne naszych sąsiadów
Pieczona szynka
Słodki chleb Mazanec
Szynka
Babka
Zupa ziemniaczana
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email