Sposoby na przechowanie chleba. Nadal będzie smaczny
Odpowiednie przechowywanie chleba to najważniejszy element utrzymania jego świeżości i dobrego smaku na dłużej. Istnieje kilka prostych sposobów, które pomogą zachować chleb w jak najlepszym stanie, niezależnie od tego, jaki to rodzaj pieczywa (biały, ciemny). Stosowanie tych metod może przyczynić się do znacznego zmniejszenia marnotrawstwa żywności oraz zachowania jakości naszych ulubionych wypieków. Tyczy się to również bułek, rogali itd.
- Pojemnik do chleba. Specjalne puszki na chleb lub pojemniki do chleba są zaprojektowane tak, aby zachować wilgotność chleba i zapobiec wysychaniu.
- Plastikowy worek do chleba. Umieszczenie chleba w plastikowym worku również może pomóc w zatrzymaniu wilgoci na dłużej.
- Lodówka. Chleb można przechowywać w lodówce, szczególnie w gorące dni, aby zachować jego świeżość. Jednakże, przechowywanie chleba w lodówce może skrócić jego trwałość, ponieważ zimne temperatura może sprawić, że stanie się twardszy. Ta metoda ma swoje plusy i minusy.
- Zamrażarka. Jeśli nie planujesz zjeść całego chleba w ciągu kilku dni, możesz go zamrozić. W tym celu należy chleb odpowiednio zapakować, na przykład w folię spożywczą, a następnie umieścić w zamrażarce. Przed podaniem, chleb można rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w piekarniku (ewentualnie w mikrofalówce z opcją rozmrażania).
- Liście selera. Umieszczenie kawałka selera wraz z chlebem w pojemniku może pomóc w utrzymaniu świeżości chleba. Seler może utrzymać świeżość chleba na dłużej.
Wymienione sposoby na utrzymanie świeżości chleba zazwyczaj działają. Wielkiej różnicy nie robią też typy pieczywa. Wiadomo, że najszybciej wysycha białe pieczywo, trwalsze są chleby pełnoziarniste, ciemne. Mimo to warto stosować metody na przechowywanie, aby nie marnować jedzenia.