Przeziębienie

i

Autor: pixabay.com/Pexels

Ciekawostka

Nadchodzi sezon na przeziębienia. Kiedy najwięcej chorujemy?

2024-08-30 15:41

Najwięcej chorych i przeziębionych ludzi widzimy przeważnie w okresach zmian pór roku (lato/jesień, jesień/zima). Są to najczęściej przejścia z okresów ciepłych do zimnych i odwrotnie. Plaga zaczyna się z początkiem jesieni. Pogoda jest wtedy wyjątkowo "zdradliwa". Wydaje się, że jest ciepło, a faktycznie łatwo i szybko się wyziębić - szczególnie wieczorami.

Sezon na przeziębienie

Przeziębienia są częstsze jesienią i zimą, ale to nie oznacza, że nie można się przeziębić na przełomie lata i jesieni. W tym okresie może występować zmienność temperatur, co czasem wpływa na osłabienie odporności u niektórych osób. Ponadto, w miarę zbliżania się jesieni, ludzie często spędzają więcej czasu w zamkniętych pomieszczeniach, co zwiększa ryzyko przenoszenia wirusów.

W Polsce sezon przeziębieniowy zazwyczaj panuje głównie jesienią i zimą. Okres ten zazwyczaj rozpoczyna się we wrześniu, osiąga szczyt zimą (grudzień-luty) i może trwać do wczesnej wiosny. Jest to czas, gdy wirusy przeziębienia, zwłaszcza wirusy grypy, są bardziej powszechne.

W każdym razie podstawową zasadą jest utrzymanie higieny, takiej jak regularne mycie rąk, unikanie kontaktu z chorymi osobami i utrzymywanie zdrowego stylu życia, aby wzmocnić odporność organizmu.

Na przeziębienie miód i czosnek?

Miód:

  • Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe: Miód jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Zawiera naturalne substancje, takie jak enzymy, które mogą pomóc w zwalczaniu infekcji.

Czosnek:

  • Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe: Czosnek zawiera allicynę, substancję o potencjalnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Ma zdolność wspomagania układu odpornościowego w zwalczaniu infekcji.