Ogórki kiszone

i

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe Ogórki kiszone

Zdrowe i smaczne

Przetwory z ogórków. Przepis, który robi furorę w sezonie i nie tylko

2024-05-01 17:38

Polska uchodzi za jeden z krajów, w którym zawsze utrzymuje się wysokie spożycie ogórków (w każdej postaci). Badania opinii publicznej wskazują, że ulubionymi ogórkami Polaków są ogórki kiszone i małosolne. Mniej lubiane są ogórki konserwowe. Postanowiliśmy pokazać wam świetny przepis na ogórki kiszone, który robi furorę.

Przepisy na ogórki kiszone, robią furorę

Zapraszamy as do zapoznania się z trzema nietypowymi przepisami na pyszne ogórki kiszone. Oto one:

Ogórki kiszone z imbirem i miodem:

  • 1 kg małych ogórków kiszonych
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy ziarnistej
  • Kilka gałązek świeżej mięty

Krok po kroku:

  1. Umieść ogórki w dużej misce i posyp solą. Odstaw na około 1 godzinę.
  2. Po godzinie wyciśnij nadmiar soku z ogórków.
  3. Dodaj imbir, miód i gorczycę do ogórków. Delikatnie wymieszaj.
  4. Wrzuć miętę do słoika, a następnie dodaj ogórki i wlewaj do słoika pozostały sok, aby pokryć ogórki.
  5. Zamknij słoik i odstaw go w chłodne i ciemne miejsce na około 3-5 dni, aż ogórki będą gotowe.

Ogórki kiszone z czerwoną kapustą:

  • 1 kg ogórków kiszonych
  • 1/2 czerwonej kapusty, posiekanej na cienkie paski
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • Kilka ziaren kopru włoskiego

Krok po kroku:

  1. Umieść ogórki i posiekaną kapustę w dużej misce.
  2. W małym garnku podgrzewaj ocet, cukier i sól, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Zalej ogórki i kapustę przygotowanym roztworem octowym.
  4. Dodaj ziarna kopru włoskiego.
  5. Zamknij słoik i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Ogórki kiszone z curry:

  • 1 kg małych ogórków kiszonych
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Krok po kroku:

  1. Umieść ogórki w dużej misce i posyp solą. Odstaw na około 1 godzinę.
  2. Po godzinie wyciśnij nadmiar soku z ogórków.
  3. Wymieszaj curry, cukier, chili (jeśli używasz) i olej roślinny w misce.
  4. Dodaj ogórki do mieszanki curry i dokładnie wymieszaj, aby ogórki były równomiernie pokryte.
  5. Zamknij słoik i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Te nietypowe przepisy na ogórki kiszone dadzą Ci okazję spróbować czegoś nowego i aromatycznego!

Listen on Spreaker.