W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach). Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Jako towar eksportowy, piernik został tak pomyślany, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. W zimnym i suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. W Toruniu najbardziej znana jest Katarzynka, choć na święta wypiekamy też pierniki w kształcie bombek, choinek, w kształcie renifera, a czasem nawet całego zaprzęgu św. Mikołaja. Dziś zaglądamy do miejsca w Toruniu, w którym wypieka się pierniki. Do Piernikarni Mistrza Bogumiła. Tutaj – praca wre! - zaprasza Monika Jankowska.
To twarde i raczej ciemnobrązowe ciasto robione jest z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione przyprawami korzennymi, przede wszystkim cynamonem i imbirem, a czasem też goździkami, kolendrą, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem, anyżem gwiaździstym, zielem angielskim, czarnym pieprzem, rzadziej lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
W Toruniu jest kilka miejsc, w których wypieczesz pierniki. Toruń ma Muzeum Toruńskiego Piernika, Żywe Muzeum Piernika i Piernikarnię Mistrza Bogumiła. To właśnie w Toruniu – piernik ma też swoje święto. Impreza muzyczna, plastyczna i etnograficzna, odbywa się w Toruniu w czerwcu i to już od 2002 roku.