Sanepid

i

Autor: Gov.pl

Wpis na listę Sanepidu. Bez niego nie otworzysz działalności!

2022-10-21 10:10

Jeśli chcesz otworzyć firmę, która będzie zajmować się żywnością (produkcja bądź handel), musisz porozumieć się z Sanepidem. Chodzi o uzyskanie wpisu przedsiębiorstwa do rejestru zakładów podlegających kontroli weterynaryjnej lub sanitarnej. Bez tego nie ruszysz z działalnością.

Kto musi uzyskać wpis?

Wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli Sanepidu jest obowiązkowy. Wniosek o wpis musisz złożyć 14 dni przed rozpoczęciem działalności. Obowiązek ten musi go wypełnić każdy przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność na rynku spożywczym i zamierza produkować żywność lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Wpis musisz uzyskać jeśli:

  • jesteś przedsiębiorcą lub rolnikiem i wytwarzasz lub sprzedajesz żywność pochodzenia niezwierzęcego,
  • sprzedajesz produkty od zwierząt, które nie podlegają kontroli weterynaryjnej,
  • sprzedajesz lub produkujesz żywność, która ma zarazem środki spożywcze roślinne i produkty od zwierząt (z zastrzeżeniami),
  • zajmujesz się materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym recyklingiem.

W zależności od typu działalności przedsiębiorca, aby uzyskać wpis, musi:

  • zgłosić zakład,
  • zgłosić zakład, a Sanepid ten zakład zatwierdzić. Zatwierdzenie zakładu, czyli kontrola Sanepidu, który sprawdzi czy zakład spełnia określone normy sanitarne wynikające z przepisów unijnych.

Kiedy Sanepid nie zatwierdza zakładu?

Jako przedsiębiorca musisz uzyskać wpis, bez konieczności zatwierdzania zakładu, jeśli prowadzisz któryś z typów działalności:

  • produkcja i sprzedaż małej ilości plonów rolnych na targu lub w lokalnym sklepie (dostawy bezpośrednie),
  • automaty do sprzedaży żywności,
  • zaplecze mobilne (na przykład food truck) lub czasowe (na przykład namiot lub kiosk gastronomiczny), w którym możesz wytwarzać żywność lub nią handlować – jeśli masz już pozwolenie wydane w innym kraju UE,
  • gospodarstwo agroturystyczne,
  • produkcja win gronowych z własnych upraw – nie więcej niż 1 tys. hl w ciągu roku, zgodnie z przepisami o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, handel  nimi i organizacja rynku wina,
  • apteki, punkty apteczne i hurtownie farmaceutyczne,
  • sklepy zielarskie,
  • handel detaliczny artykułów, które nie są żywnością,
  • obrót żywnością opakowaną i z długą datą do spożycia,
  • produkcja gazów technicznych,
  • wysyłkowa sprzedaż żywności, w tym przez internet,
  • materiały i wyroby, które mają kontakt z żywnością, w tym recyklingu,
  • produkcja pierwotna, czyli uprawa roślin lub chowu i hodowli zwierząt dla  produktów pierwotnych (na przykład zbóż, owoców i warzyw, jaj, surowego mleka, miodu). Dotyczy to też łowiectwa, rybołówstwa i zbierania runa leśnego.

W pozostałych przypadkach powinieneś uzyskać zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru.

Co jest potrzebne do uzyskania wpisu?

Zanim zaczniesz się starać o wpis do rejestru, załatw:

1. Wpis do CEIDG – Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo do KRS – Krajowego Rejestru Sądowego.

2. Numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych – jeżeli zajmujesz się dostawami bezpośrednimi.

Następnie pobierz i wypełnij wniosek o wpis zakładu do ewidencji Sanepidu. Musisz to zrobić minimum 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności.

Sprawę załatwisz w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych lub granicznych stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Jeśli wniosek będzie miał braki formalne, będzie 7 dni na uzupełnienie. Na załatwienie sprawy trzeba poczekać 14 dni.