Kto musi uzyskać wpis?
Wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli Sanepidu jest obowiązkowy. Wniosek o wpis musisz złożyć 14 dni przed rozpoczęciem działalności. Obowiązek ten musi go wypełnić każdy przedsiębiorca, który chce prowadzić działalność na rynku spożywczym i zamierza produkować żywność lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Wpis musisz uzyskać jeśli:
- jesteś przedsiębiorcą lub rolnikiem i wytwarzasz lub sprzedajesz żywność pochodzenia niezwierzęcego,
- sprzedajesz produkty od zwierząt, które nie podlegają kontroli weterynaryjnej,
- sprzedajesz lub produkujesz żywność, która ma zarazem środki spożywcze roślinne i produkty od zwierząt (z zastrzeżeniami),
- zajmujesz się materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym recyklingiem.
W zależności od typu działalności przedsiębiorca, aby uzyskać wpis, musi:
- zgłosić zakład,
- zgłosić zakład, a Sanepid ten zakład zatwierdzić. Zatwierdzenie zakładu, czyli kontrola Sanepidu, który sprawdzi czy zakład spełnia określone normy sanitarne wynikające z przepisów unijnych.
Polecany artykuł:
Kiedy Sanepid nie zatwierdza zakładu?
Jako przedsiębiorca musisz uzyskać wpis, bez konieczności zatwierdzania zakładu, jeśli prowadzisz któryś z typów działalności:
- produkcja i sprzedaż małej ilości plonów rolnych na targu lub w lokalnym sklepie (dostawy bezpośrednie),
- automaty do sprzedaży żywności,
- zaplecze mobilne (na przykład food truck) lub czasowe (na przykład namiot lub kiosk gastronomiczny), w którym możesz wytwarzać żywność lub nią handlować – jeśli masz już pozwolenie wydane w innym kraju UE,
- gospodarstwo agroturystyczne,
- produkcja win gronowych z własnych upraw – nie więcej niż 1 tys. hl w ciągu roku, zgodnie z przepisami o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, handel nimi i organizacja rynku wina,
- apteki, punkty apteczne i hurtownie farmaceutyczne,
- sklepy zielarskie,
- handel detaliczny artykułów, które nie są żywnością,
- obrót żywnością opakowaną i z długą datą do spożycia,
- produkcja gazów technicznych,
- wysyłkowa sprzedaż żywności, w tym przez internet,
- materiały i wyroby, które mają kontakt z żywnością, w tym recyklingu,
- produkcja pierwotna, czyli uprawa roślin lub chowu i hodowli zwierząt dla produktów pierwotnych (na przykład zbóż, owoców i warzyw, jaj, surowego mleka, miodu). Dotyczy to też łowiectwa, rybołówstwa i zbierania runa leśnego.
W pozostałych przypadkach powinieneś uzyskać zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru.
Co jest potrzebne do uzyskania wpisu?
Zanim zaczniesz się starać o wpis do rejestru, załatw:
1. Wpis do CEIDG – Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo do KRS – Krajowego Rejestru Sądowego.
2. Numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych – jeżeli zajmujesz się dostawami bezpośrednimi.
Następnie pobierz i wypełnij wniosek o wpis zakładu do ewidencji Sanepidu. Musisz to zrobić minimum 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności.
Sprawę załatwisz w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych lub granicznych stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Jeśli wniosek będzie miał braki formalne, będzie 7 dni na uzupełnienie. Na załatwienie sprawy trzeba poczekać 14 dni.