Dynia

i

Autor: wagrati_photo/Pixabay/cc0

Ciekawostka

Zupa dyniowa rządzi. Ten przepis robi furorę w sezonie jesiennym

2023-10-24 9:12

Jesień kojarzy się z żółknącymi liśćmi i dyniami. Mówiąc o tym pomarańczowym warzywie, warto podzielić się przepisem na zupę dyniową, która w tym sezonie robi furorę. Nic tak nie rozgrzewa, jak zupa z dyni! Czytajcie dalej, a na pewno zgłodniejecie!

Zupa dyniowa, która robi furorę

Ten przepis na zupę dyniową stał się bardzo popularny w Polsce. Co roku w sezonie jesiennym zupa dyniowa zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Jedni preferują słodsze warianty, inni zaś ostrzejsze, bardziej "pieprzne". Polecamy nasz przepis:

Składniki:

  • 1 kg dyni, obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plastry
  • 2 kawałki selera, pokrojone w plastry
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekana natka pietruszki do posypania

Polecamy też inny świetny przepis na zupę dyniową!

Krok po kroku:

  • W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę oraz czosnek, smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Wlej bulion warzywny. Dodaj kawałki dyni, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Usuń liść laurowy i ziele angielskie.
  • Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Dodaj śmietanę i ponownie zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Podawaj zupę gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

70 zł za słoik zupy! Drożyzna na straganie u Magdy Gessler [SONDA]