Zupa dyniowa, która robi furorę
Ten przepis na zupę dyniową stał się bardzo popularny w Polsce. Co roku w sezonie jesiennym zupa dyniowa zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Jedni preferują słodsze warianty, inni zaś ostrzejsze, bardziej "pieprzne". Polecamy nasz przepis:
Składniki:
- 1 kg dyni, obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plastry
- 2 kawałki selera, pokrojone w plastry
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do posypania
Polecamy też inny świetny przepis na zupę dyniową!
Krok po kroku:
- W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę oraz czosnek, smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
- Dodaj marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlej bulion warzywny. Dodaj kawałki dyni, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Usuń liść laurowy i ziele angielskie.
- Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Dodaj śmietanę i ponownie zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Polecany artykuł: