Zupa grzybowa

i

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe Zupa grzybowa

Jedzenie i zdrowie

Zupa grzybowa na jesienne przeziębienia. Ten przepis stał się hitem sezonu

2024-10-09 13:13

Każdy wie, że zupa grzybowa jesienią to klasyk. Zrobiona oczywiście z grzybów leśnych (to nie pieczarkowa!) z dodatkiem mięsa wołowego albo wieprzowiny rozgrzeje w niejeden chłodny dzień. To również świetny sposób na przeziębienia i osłabienie wynikłe z braku słońca. Ta zupa stała się już hitem nowego sezonu. Szczegóły poniżej.

Zupa grzybowa idealna na rozgrzanie się i przeziębienie

Sprawdźcie przepis na zupę grzybową z mięsem wołowym (może być też wieprzowina), która nie tylko jest smaczna, ale również może być pomocna w walce z przeziębieniami dzięki swoim wartościom odżywczym i aromatycznym składnikom.

Krok po kroku - jak zrobić zupę grzybową?

  • 500 g mięsa (wołowego lub wieprzowego) – najlepiej w kawałkach,
  • 300 g grzybów (np. pieczarki, borowiki lub podgrzybki) – świeżych lub suszonych,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2-3 marchewki,
  • 1-2 ziemniaki,
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego),
  • 2-3 liście laurowe,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek),
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego),
  • Świeża natka pietruszki do posypania.
Grzybowa

i

Autor: Freepik Zupa grzybowa

Przygotowanie zupy grzybowej

Przygotowanie składników

  • Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a marchewki i ziemniaki pokrój w kostkę lub plasterki. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki (jeśli używasz suszonych, namocz je wcześniej w ciepłej wodzie przez około 30 minut).

Smażenie mięsa

  • W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojone mięso i smaż na złoty kolor przez około 5-7 minut, aż się lekko zrumieni.

Smażenie warzyw

  • Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż kolejne 3-5 minut, aż cebula stanie się szklista.
  • Następnie dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kolejne 3-4 minuty.

Dodawanie grzybów

  • Dodaj grzyby do garnka i smaż przez 5 minut, aż zmiękną i uwolnią swój aromat.

Gotowanie zupy

  • Wlej bulion do garnka i dodaj liście laurowe oraz tymianek. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą.

Doprawianie

  • Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub wody.

Podawanie

  • Zupę grzybową można podawać w miseczkach, posypując świeżą natką pietruszki. Dobrze smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Dlaczego ta zupa pomaga na przeziębienia?

  • Grzyby. Mają właściwości wspierające odporność dzięki zawartości witamin (np. D, B) oraz składników mineralnych. Grzyby wzmacniają organizm i pomagają w walce z infekcjami.
  • Czosnek. Znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych, czosnek wspiera układ odpornościowy.
  • Cebula i warzywa. Działają wzmacniająco na organizm. Zawierają dużo witamin oraz składników odżywczych.
  • Ciepło. Ciepła zupa rozgrzewa organizm, co jest istotne podczas przeziębień. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych.
  • Płyny. Zupa dostarcza płynów, co jest ważne w czasie przeziębienia, gdy organizm może być odwodniony.

Przygotowując tę zupę, nie tylko zyskujesz pyszne danie, ale także wspierasz swoje zdrowie. Smacznego!