Regionalne przysmaki na Tłusty Czwartek
Na liście produktów tradycyjnych z kujawsko-pomorskiego znajdują się następujące smakołyki:
- Chruściki zwane też chrustem (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
- pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski)
- ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski)
- placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski)
- amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski)
- kujawskie ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski)
- placek drożdżowy (zgłoszony przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe)
- jabłecznik po kujawsku (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski).
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się 101 wyrobów i potraw z regionu kujawsko-pomorskiego. Ostatnie potrawy, które wpisano na listę jeszcze w ubiegłym roku to:
- Gęś Biała Kołudzka - owsiana (zgłoszona przez Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka w powiecie inowrocławskim)
- Ryba w zalewie po kujawsku (zgłoszona przez Jadwigę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski),
- Chruściki zwane też chrustem - (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
- Zupa fasolowa po kujawsku - (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
- Dziady - (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski).
Tłusty Czwartek i kolejki przed najlepszymi toruńskimi piekarniami.
Polecany artykuł: