Jak rozpoznać świeże mięso? To główne wytyczne
Kupując karkówkę, chcemy mieć pewność, że trafia do nas mięso świeże, dobrej jakości i bez zbędnych dodatków chemicznych. Niestety, niektóre kawałki dostępne w supermarketach bywają nastrzykiwane wodą, fosforanami, barwnikami czy konserwantami. Takie mięso może wyglądać kusząco, ale po przygotowaniu rozczarowuje smakiem i konsystencją. Jak więc odróżnić naturalną karkówkę od tej „ulepszonej”?
Wygląd
Kolor mięsa to jeden z pierwszych sygnałów. Świeża karkówka powinna mieć naturalny odcień – od jasnoróżowego po lekko czerwony. Zbyt intensywnie czerwony kolor może sugerować obecność barwników, natomiast nienaturalnie blady kolor świadczy o dużej ilości wody w mięsie. Warto też przyjrzeć się tłuszczowi – powinien być biały lub lekko kremowy. Żółtawy odcień tłuszczu to znak, że mięso nie jest już pierwszej świeżości.
Struktura mięsa również mówi wiele. Dobra karkówka ma wyraźne włókna i naturalną marmurkowatość, czyli delikatne żyłki tłuszczu rozłożone równomiernie w mięsie. Jeśli mięso wygląda jak nadmuchane, zbite, wodniste albo ma galaretowatą konsystencję, prawdopodobnie było nastrzykiwane mieszanką wody i dodatków chemicznych.
Zapach - nosa nie oszukasz
Świeża karkówka pachnie delikatnie, naturalnie. Zapach nie powinien być intensywny ani drażniący. Jeśli mięso pachnie słodkawo, kwaśno, fermentacyjnie lub przypomina amoniak, to znak, że procesy psucia już się rozpoczęły. Chemicznie ulepszane mięso może mieć też specyficzny, nienaturalny zapach – trudny do opisania, ale łatwy do wyczucia, gdy ma się porównanie z mięsem świeżym.
Konsystencja - dotyk to świetny doradca
Po naciśnięciu palcem świeża karkówka powinna sprężyście wrócić do pierwotnego kształtu. Nie może być ani zbyt miękka, ani zbyt twarda. Jeżeli mięso jest śliskie, lepkie, a na dłoni zostaje wilgotny, wodnisty film – to sygnał alarmowy. Może to oznaczać zarówno rozwój bakterii, jak i obecność dużej ilości wody wstrzykniętej do środka.
Świeża karkówka ma naturalny kolor, wyraźną strukturę i delikatny zapach. Unikaj mięsa zbyt mokrego, z podejrzanie intensywnym kolorem lub chemicznym, nienaturalnym zapachem.