Dożynki w regionie

Zwycięzcy konkursów dożynkowych. Poznajcie laureatów z regionu!

2023-09-12 9:24

Rozstrzygnięto konkursy na najładniejsze wieńce dożynkowe w regionie. To piękna, lokalna tradycja, która ukazuje koloryt i wartość kultury wiejskiej. Zwyciężyli przedstawiciele m.in. powiatów: lipnowskiego, wąbrzeskiego, bydgoskiego i inowrocławskiego. Zobaczcie zdjęcia!

Laureaci konkursów dożynkowych w kujawsko-pomorskim

Mieszkańcy Trzcianki w powiecie lipnowskim i członkowie Stowarzyszenia Szczuplińskie Żurawie (powiat wąbrzeski) wygrali w konkursie na najpiękniejsze wieńce dożynkowe. Pierwsza nagroda za najciekawsze stoisko trafiła do starostwa powiatowego w Inowrocławiu, a zwycięzcą konkursu „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne” zostały kluchy z kapustą przygotowane przez członkinie koła gospodyń wiejskich w Czemlewie w powiecie bydgoskim.

Wyniki konkursu na najładniejszy wieniec wykonany w stylu tradycyjnym:

  • I miejsce - Sołectwo Trzcianka, gmina Tłuchowo, powiat lipnowski;
  • II miejsce - Sołectwo Kłopot, gmina Inowrocław, powiat inowrocławski;
  • III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich W Brzozowie, gmina Kijewo Królewskie, powiat chełmiński.

Wyniki konkursu na najładniejszy współczesny wieniec lub ozdobę dożynkową:

  • I miejsce - Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie, gmina Książki, powiat wąbrzeski;
  • II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” Nowy Ciechocinek, gmina Aleksandrów Kujawski, powiat aleksandrowski;
  • III miejsce - Dekanat Żniński.

Wyniki konkursu na najciekawsze stoisko powiatu/lokalnej grupy działania:

  • I miejsce - Starostwo Powiatowe w Inowrocławiu;
  • II miejsce -  Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy;
  • III miejsce - Starostwo Powiatowe w Aleksandrowie Kujawskim.

Wyniki konkursu kulinarnego „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne”:

  • I miejsce - kluchy z kapustą, Koło Gospodyń Wiejskich w Czemlewie, powiat bydgoski;
  • II miejsce - pierogi z siekaną gęsiną, Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” z Nowego Ciechocinka, powiat aleksandrowski;
  • III miejsce - zupa szczawiowa z jajkiem i krychanymi ziemniakami, Koło Gospodyń Wiejskich Opatowice, powiat radziejowski;
  • IV miejsce - żur z tłuczonymi, kraszonymi ziemniakami i kwaśnym mlekiem, Koło Gospodyń Wiejskich „Mokrzanki” w Mokrem, powiat grudziądzki;
  • V miejsce - kwas z kluskami na pyrach, Koło Gospodyń Wiejskich Młyny-Młynice, powiat mogileński.