Sposoby na przechowywanie sałatki jarzynowej. Zawsze działają
Jeśli masz w domu pakowarkę próżniową, to świetna wiadomość. Przechowywanie sałatki jarzynowej w warunkach próżniowych to sposób, który znacząco wydłuża jej trwałość — nawet do 7 dni! Brak dostępu powietrza nie tylko zapobiega psuciu się, ale też uchroni przed mnożeniem się bakterii tlenowych. Wystarczy nałożyć sałatkę do woreczka, dobrze ją ubić, a następnie odessać powietrze. W lodówce zajmuje mniej miejsca, a smak i konsystencja pozostają niemal niezmienione.
Zamiast próżni - bardzo niska temperatura
Ta metoda, znana z gastronomii, polega na bardzo szybkim schłodzeniu świeżo przygotowanej potrawy. Można to osiągnąć np. wkładając pojemnik z sałatką do większej miski z lodem i wodą lub używając specjalnych wkładów chłodzących.
Dzięki temu znacznie szybciej osiąga ona bezpieczną temperaturę przechowywania (poniżej 5C), co hamuje rozwój bakterii i przedłuża świeżość nawet o dzień lub dwa. To świetna metoda, jeśli nie masz czasu, a chcesz zabezpieczyć sałatkę przed szybkim zepsuciem.
Słoiki, ale nie weki
Choć może brzmieć jak pomysł na przetwory, przechowywanie sałatki jarzynowej w dobrze wyparzonych słoikach to naprawdę skuteczny sposób. Wystarczy dokładnie włożyć sałatkę do słoika, zostawiając jak najmniej powietrza, zakręcić i wstawić do lodówki. Szczelnie zamknięty słoik chroni przed dostępem tlenu i wilgocią z zewnątrz, a przy okazji sałatka nabiera nieco bardziej zwartej konsystencji, idealnej do smarowania pieczywa.
Nie jest to sposób na długie przechowywanie, ale pozwala zachować świeżość przez 4–5 dni.