Wegańskie potrawy na Wielkanoc
Oto kilka wegańskich zamienników tradycyjnych dań serwowanych w Polsce na Wielkanoc:
- Pasztet warzywny. Zamiast tradycyjnego pasztetu mięsnego, można przygotować pasztet warzywny z ciecierzycy, soczewicy, orzechów, warzyw korzeniowych i ziół.
- Jajka faszerowane tofu. Zamiast jajek faszerowanych, można użyć tofu i przygotować farsz z dodatkiem musztardy, majonezu, szczypiorku i innych ulubionych składników.
- Kotlety z soczewicy. Zamiast kotletów mięsnych, kotlety z soczewicy lub mieszanki warzyw mogą stanowić smaczną alternatywę.
- Placki ziemniaczane z sosem koperkowym: Placki ziemniaczane można przygotować bez jajek, a jako dodatek można zaserwować wegański sos koperkowy na bazie roślinnego mleka oraz świeżych ziół.
- Sałatka jarzynowa. Sałatka jarzynowa może być wegańska, przygotowana na bazie ugotowanych warzyw korzeniowych, kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, z dodatkiem majonezu roślinnego.
- Makaron z pesto bazyliowym. Makaron z sosem pesto bazyliowym na bazie orzechów włoskich, świeżej bazylii, czosnku, oliwy z oliwek i drożdży żywych może być smaczną alternatywą dla tradycyjnych makaronów z mięsnymi sosami.
- Ciasto marchewkowe. Zamiast ciasta z kremem, można przygotować ciasto marchewkowe, które jest pyszną, wegańską opcją. Można użyć mąki, cukru, oleju roślinnego, marchwi, bakalii i przypraw.
- Mazurek z bakaliami. Wegański mazurek można przygotować, stosując wegańskie składniki, takie jak mąka, cukier, olej roślinny, bakalie, dżemy owocowe.
- Babka wielkanocna. Babka wielkanocna może być przygotowana bez jajek i mleka, stosując zamienniki roślinne i dodając do ciasta rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową.
- Zupa szczawiowa. Zamiast tradycyjnej zupy świątecznej na bazie żółtek, można przygotować zupę szczawiową na bazie świeżego lub mrożonego szczawiu, ziemniaków, cebuli, kwaśnej śmietany roślinnej.
Te wegańskie alternatywy zachowują smak i tradycyjny charakter potraw wielkanocnych, jednocześnie eliminując składniki pochodzenia zwierzęcego.