Gruzja pod tężniami
Jedliśmy jedną z tych bomb mlecznych i węglowodanowych w parkowej restauracji w samym sercu uzdrowiska. Ta wersja pochodziła z regionu Imereti: koło ciasta o grubości przypominającej pizzę, podwójnie nadziewane miękkim, stopionym serem.
Rzymskie korzenie
Pomimo znaczenia chaczapuri dla kuchni gruzińskiej, badacze żywności i historycy nie mogą się zgodzić co do jego pochodzenia. Ale według Dali Tsatava, pisarza kulinarnego i byłego profesora gastronomii w Gruzińskiej Akademii Kulinarnej w Tbilisi, chaczapuri może być kuzynem pizzy. "Rzymscy żołnierze przechodzili przez obszar Morza Czarnego i przynosili ze sobą przepisy na coś, co przypominało pizzę", powiedziała, gdy siedzieliśmy w kawiarni w centrum Ciechocinka. "Pomidory nie istniały w Europie aż do szesnastego wieku, więc był to tylko pieczony chleb i ser, podobnie jak chaczapuri.
Słońce i morze
Prawie wszystkie regiony Gruzji mają własną odmianę chaczapuri. Tutaj w środku Polski próbowałem przede wszystkim najpopularniejszego typu, Adjaruli, który z daleka wygląda bardzo podobnie do pizzy bianca, gdzie jajko reprezentuje słońce, a ser to morze w Adjaruli chaczapuri. Raz zjadłem także wersję nadziewaną szpinakiem i puree ziemniaczanym o nazwie Khabidzgina khachapu. Wszystko to razem wzięte stało się pysznym połączenie pieczonego chleba i sera przygotowanego przez szczęśliwych i zadowolonych Gruzinów w polskim uzdrowisku.
Polecany artykuł: