Burger

i

Autor: Canva

Kulinaria

Domowy burger z żółtym serem! Te rodzaje sera są tanie i wyśmienite!

2024-07-08 12:12

Miliony ludzi na całym świecie kochają zajadać się burgerami. To łatwe w przygotowaniu i sycące danie trafia w gusta konsumentów w wielu krajach na świecie. Najlepszy burger charakteryzuje się doskonałymi składnikami. Jednym z nich jest ser! Jaki ser jest najlepszy do domowego burgera? Sprawdziliśmy!

Jaki ser do burgera?

To pytanie zadają sobie kucharze i oraz fani burgerów od lat. Specjaliści w przyrządzaniu burgerów mówią, że najlepsze będą sery stosunkowo miękkie i łatwo topliwe. Ser odgrywa bowiem rolę spoiwa składników i podkręca smak całej kompozycji. Dobrym serem do domowego burgera będzie m.in. ser mimolette. Jego smak i topliwość idealnie pasują do mięsa wołowego oraz warzyw i sosów. Ten ser nie jest jednocześnie zbyt miękki i nie wypływa z burgera. Często taki ser potrafi nieźle nabałaganić, ubrudzić ręce i nie tylko.

Kolor sera ma znaczenie?

Tak i to wielkie. W tej konfiguracji ser odgrywa także rolę estetyczną i "reklamową". Dobrze wyglądający, ciągnący się ser robi piorunujące wrażenie na odbiorcy - potencjalnym konsumencie. Takie widoki natychmiast działają na kubki smakowe i łaknienie. Dlatego zadbajmy o odpowiedni kolor sera. Najlepszy będzie ser o głębokiej, żółtej barwie, nie twardy, raczej miękki lub lekko twardy.

Ser Cheddar do burgera

W opinii wielu smakoszy i znawców kuchni współczesnej najlepszym serem do domowego burgera będzie ser typu angielskiego, czyli Cheddar! Ma on ciemniejszą barwę i wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z kotletem wołowym. Topi się wprost idealnie i spaja wszystkie elementy burgera. Warto dodać, że nie "ucieka" z bułki i nie jest kleisty. Ten rodzaj sera spopularyzowali Anglicy, szybko też przyjął się w Stanach Zjednoczonych.

Kupuj tylko prawdziwy ser

Do burgerów najlepiej stosować tylko prawdziwy ser, który ma niepowtarzalny smak i aromat. Wyroby seropodobne to substytuty sera. Jest robiony z połączenia mleka z tłuszczem roślinnym, czasami z mlekiem w proszku lub skrobią pszenną, soją itp. Prawdziwe sery mają stosunkowo prosty skład (mleko, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych, do tego ewentualnie stabilizator i barwnik).

Jakie rodzaje serów do burgerów?

Do burgerów najlepiej nadają się kolejne typu serów:

  • Szwajcarsko-Holenderski,
  • Holenderski,
  • Angielski.

Sery idealne do burgera

Poniżej podajemy sery, które nadają się do domowych burgerów:

  • Edam,
  • Gouda,
  • Tylżycki,
  • Cheddar,
  • Ser Brie,
  • Ser Camembert (idealny do ostrego burgera),
  • Ser Coulommiers,
  • Emmental,
  • Tomme de savole.

Szybki przepis na burgera Drwala

  • Mięso mielone wołowe 100 g,
  • Cebula 50 g,
  • Oliwa z oliwek 15 ml,
  • Bułka grahamka 90 g,
  • Sałata 100 g,
  • Oscypek 40 g,
  • Żurawina w słoiku 10 g,
  • Ogórek konserwowy 50 g,
  • Śmietana 12% 50 g,
  • Musztarda miodowa 25 g.