Jaki ser do burgera?
To pytanie zadają sobie kucharze i oraz fani burgerów od lat. Specjaliści w przyrządzaniu burgerów mówią, że najlepsze będą sery stosunkowo miękkie i łatwo topliwe. Ser odgrywa bowiem rolę spoiwa składników i podkręca smak całej kompozycji. Dobrym serem do domowego burgera będzie m.in. ser mimolette. Jego smak i topliwość idealnie pasują do mięsa wołowego oraz warzyw i sosów. Ten ser nie jest jednocześnie zbyt miękki i nie wypływa z burgera. Często taki ser potrafi nieźle nabałaganić, ubrudzić ręce i nie tylko.
Kolor sera ma znaczenie?
Tak i to wielkie. W tej konfiguracji ser odgrywa także rolę estetyczną i "reklamową". Dobrze wyglądający, ciągnący się ser robi piorunujące wrażenie na odbiorcy - potencjalnym konsumencie. Takie widoki natychmiast działają na kubki smakowe i łaknienie. Dlatego zadbajmy o odpowiedni kolor sera. Najlepszy będzie ser o głębokiej, żółtej barwie, nie twardy, raczej miękki lub lekko twardy.
Ser Cheddar do burgera
W opinii wielu smakoszy i znawców kuchni współczesnej najlepszym serem do domowego burgera będzie ser typu angielskiego, czyli Cheddar! Ma on ciemniejszą barwę i wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z kotletem wołowym. Topi się wprost idealnie i spaja wszystkie elementy burgera. Warto dodać, że nie "ucieka" z bułki i nie jest kleisty. Ten rodzaj sera spopularyzowali Anglicy, szybko też przyjął się w Stanach Zjednoczonych.
Kupuj tylko prawdziwy ser
Do burgerów najlepiej stosować tylko prawdziwy ser, który ma niepowtarzalny smak i aromat. Wyroby seropodobne to substytuty sera. Jest robiony z połączenia mleka z tłuszczem roślinnym, czasami z mlekiem w proszku lub skrobią pszenną, soją itp. Prawdziwe sery mają stosunkowo prosty skład (mleko, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych, do tego ewentualnie stabilizator i barwnik).
Jakie rodzaje serów do burgerów?
Do burgerów najlepiej nadają się kolejne typu serów:
- Szwajcarsko-Holenderski,
- Holenderski,
- Angielski.
Sery idealne do burgera
Poniżej podajemy sery, które nadają się do domowych burgerów:
- Edam,
- Gouda,
- Tylżycki,
- Cheddar,
- Ser Brie,
- Ser Camembert (idealny do ostrego burgera),
- Ser Coulommiers,
- Emmental,
- Tomme de savole.
Szybki przepis na burgera Drwala
- Mięso mielone wołowe 100 g,
- Cebula 50 g,
- Oliwa z oliwek 15 ml,
- Bułka grahamka 90 g,
- Sałata 100 g,
- Oscypek 40 g,
- Żurawina w słoiku 10 g,
- Ogórek konserwowy 50 g,
- Śmietana 12% 50 g,
- Musztarda miodowa 25 g.
Polecany artykuł: