Jak zrobić dietetyczną czekoladę?
W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej sięgają po dietetyczne i niskokaloryczne słodycze. Wszechobecna konsumpcja wielu wpędziła w otyłość i nadwagę. To prowadzi do licznych chorób układu krążenia, serca itd. Najczęściej nic dobrego. Obecny trend wskazuje, że w sklepach patrzymy i czytamy etykiety ze składem danego produktu. To dobry objaw nazywany świadomą konsumpcją. Zamiast słodkiej czekolady ze sklepu można wybrać zawsze opcję fit, którą zrobimy w domu we własnej kuchni.
Jak przygotować pyszną i zdrową czekoladę? Zobaczcie sami!
Fit czekolada krok po kroku
Postępuj zgodnie ze wskazaniami:
- Do garnka dodajemy kawałki białej lub brązowej czekolady,
- Następnie rozpuszczamy czekoladę na płynną masę,
- Rozpuszczoną czekoladę mieszamy dokładnie z jogurtem greckim o niskim poziomie tłuszczu (dzięki temu deser będzie miał 70% mniej kalorii),
- Dalej przelewamy płynną masę do płaskich naczyń i dodajemy ulubionych owoców,
- Następnie na papierze do pieczenia rozprowadzamy całość, nadajemy dowolny kształt,
- Potem włóż całość do zamrażarki,
- Po upływie dwóch godzin nasza fot czekolada będzie gotowa.
Smacznego! Smakuje idealnie z białym winem lub szampanem.