Jak lepiej nie gotować ryżu?
Klasycznym błędem, który często popełnia się przy gotowaniu ryżu, jest gotowanie w torebkach. Wydaje się, że to wygodne, a i sam ryż jest już podzielony na porcje. Niestety, ryż gotowany w torebkach szybko zmienia się w nieapetyczną kluchę. Dzieje się tak, nawet gdy pilnujemy wskazanego czasu gotowania. Jak zatem najlepiej ugotować ryż? Jaki element jest niezbędny, aby ryż wyszedł idealny? To proste!
Najważniejsze elementy przy gotowaniu ryżu
Ryż gotuj bez torebki w sypkiej formie. Kluczem do przygotowania idealnego ryżu będzie też odpowiednie dobranie proporcji ryżu i wody. Przykład. Na jedną część ryżu przypadają dwie części wody. Posłużmy się prostym przykładem nieco objaśniającym sprawę. Jeżeli chcecie ugotować pół szklanki ryżu, powinniście zalać go ok. 1 szklanką wody.
Drugim banalnym zabiegiem jest opłukanie ryżu przed gotowaniem. Dzięki temu usuniemy z niego skrobię. Jeśli tego nie zrobimy, ryż będzie miał kleistą konsystencję i stanie się podobny do papki. Przy gotowaniu ryżu należy pamiętać, bay zachować anielską cierpliwość. Każde pośpieszanie, podkręcanie ognia na kuchence itp. tylko zepsują całość. Trzeba spokojnie poczekać. Ponadto gotowanie powinno odbywać się na małym ogniu.
Jaki powinien być czas gotowania ryżu? To klasycznie od 15 do 20 minut, zależnie od gatunku.
Jak przechowywać ugotowany ryż?
Po ugotowaniu ryż powinien być przechowywany w chłodnym miejscu nie dłużej niż 3 dni. Potem rozwijają się na nim bakterie, które przetrwają ponowne podgrzanie, a mogą zaszkodzić człowiekowi. Najlepiej zamknąć ryż w specjalnym pojemniku na żywność, aby nie miał kontaktu z innymi przechowywanymi rzeczami.
Polecany artykuł: