Ramen

i

Autor: Pixabay Jajka do ramenu

Kulinaria

Jajka jak w ramenie. Tak zrobicie je najlepiej. Będą pyszne!

2024-04-29 8:39

Od dawna ludzie zachwycają się niezwykłymi jajkami, które są dodawane do japońskiego ramenu. Przygotowywane w wersji na twardo z lekko miękkim żółtkiem stały się hitem! Przyrządzenie ich wcale nie jest trudne, trzeba tylko pamiętać o kilku istotnych zasadach. Szczegóły poniżej.

Jajka jak w ramenie. Jak je przygotować?

Tradycyjny japoński przepis na jajka na twardo do ramenu, znane również jako "ajitsuke tamago":

Składniki:

  • 4 jajka (najlepiej świeże i najlepiej wolno rosnące)
  • 1/2 filiżanki sosu sojowego
  • 1/4 filiżanki sake (opcjonalne)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki wody

Zobaczcie wideo, które pomoże w przygotowaniu jajek do ramenu!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj jajka na twardo. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy woda będzie wrzeć, delikatnie włóż jajka za pomocą łyżki, aby uniknąć pęknięcia skorupek. Gotuj przez około 7-8 minut.
  2. Przygotuj miskę z zimną wodą i lodem. Po ugotowaniu jajek natychmiast przenieś je do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i szybko ostudzić jajka.
  3. W małym garnku wymieszaj sos sojowy, sake (ew. delikatne białe wino), cukier oraz wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy jajka wystygną, delikatnie ściągnij skorupki, ale nie zdejmuj całkowicie. Spróbuj połamać skorupkę w kilku miejscach, aby sos mógł wniknąć w jajka podczas marynowania.
  5. Umieść jajka w słoikach lub płytkiej misce, tak aby były pokryte marynatą.
  6. Wlej ostudzoną marynatę z sosem sojowym do jajek, tak aby całkowicie je zanurzyć. Upewnij się, że jajka są całkowicie zalane marynatą.
  7. Przykryj naczynie i odstaw je do lodówki na co najmniej cztery godziny, najlepiej na noc, aby jajka dobrze nasiąkły marynatą.
  8. Po marynowaniu możesz wyjąć jajka, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i podać jako dodatek do ramenu!

Smacznego!

Ramen często pojawia się na festiwalach kulinarnych w Polsce