Suszone pomidory

i

Autor: Pixabay

Kulinaria

Jak powstają suszone pomidory? Włosi mają kilka trików, o których na pewno nie wiedzieliście!

2024-08-05 11:08

Polacy pokochali suszone pomidory. Ten motyw z kuchni włoskiej (i nie tylko) świetnie odnalazł się w naszym kraju. Suszone pomidory często dodaje się do dań - nie tylko z Półwyspu Apenińskiego. Pasują też do wielu lokalnych wariantów nad Wisłą. Często pojawiają się też w rozmaitych kanapkach, które są u nas lubiane i powszechne. Sprawdźcie, jak Włosi robią te małe pyszności.

Jak powstają prawdziwe suszone pomidory?

Prawdziwe suszone pomidory powstają przez usunięcie większości wody z dojrzałych pomidorów (suszenie), co koncentruje ich smak i przedłuża zdatność do spożycia. Proces ten można przeprowadzić na kilka sposobów, z których najbardziej tradycyjnym jest suszenie na słońcu. Wtedy osiąga się najlepszy smak.

Niezbędne kroki, które zawsze robią Włosi

Pomidory są myte, a następnie krojone na pół (lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości). Często usuwa się także nasiona, chociaż nie jest to konieczne. Jeśli suszenie ma odbywać się na słońcu, można też lekko posolić pomidory, co przyspiesza suszenie i zapobiega rozwojowi bakterii.

Pomidory są rozkładane na płaskiej powierzchni, np. na dużym sitku, w taki sposób, aby miały dostęp do powietrza z każdej strony. Pomidory muszą być w pełnym słońcu. Proces ten trwa od kilku dni do nawet dwóch tygodni, w zależności od warunków pogodowych. Pomidory są regularnie obracane, aby suszyły się równomiernie.

Tak należy przechowywać suszone pomidory

Suszone pomidory można przechowywać na sucho w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub zanurzone w oliwie z dodatkiem ziół oraz przypraw. Suszone pomidory mają dłuższą trwałość, ale to te w oliwie są gotowe do bezpośredniego użycia.

Sonda
Lubisz jeść pomidory?