Jak powstają prawdziwe suszone pomidory?
Prawdziwe suszone pomidory powstają przez usunięcie większości wody z dojrzałych pomidorów (suszenie), co koncentruje ich smak i przedłuża zdatność do spożycia. Proces ten można przeprowadzić na kilka sposobów, z których najbardziej tradycyjnym jest suszenie na słońcu. Wtedy osiąga się najlepszy smak.
Niezbędne kroki, które zawsze robią Włosi
Pomidory są myte, a następnie krojone na pół (lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości). Często usuwa się także nasiona, chociaż nie jest to konieczne. Jeśli suszenie ma odbywać się na słońcu, można też lekko posolić pomidory, co przyspiesza suszenie i zapobiega rozwojowi bakterii.
Pomidory są rozkładane na płaskiej powierzchni, np. na dużym sitku, w taki sposób, aby miały dostęp do powietrza z każdej strony. Pomidory muszą być w pełnym słońcu. Proces ten trwa od kilku dni do nawet dwóch tygodni, w zależności od warunków pogodowych. Pomidory są regularnie obracane, aby suszyły się równomiernie.
Tak należy przechowywać suszone pomidory
Suszone pomidory można przechowywać na sucho w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub zanurzone w oliwie z dodatkiem ziół oraz przypraw. Suszone pomidory mają dłuższą trwałość, ale to te w oliwie są gotowe do bezpośredniego użycia.