Od wczoraj, to jest od 10 listopada w Przysieku odbywa się wielki gęsinowy jarmark, na który zjechali tłumnie najlepsi wystawcy w kraju oraz miłośnicy tego przysmaku.
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku, który jest szczytem akcji Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina to największy jarmark gęsiny w Polsce, a przy okazji wydarzenie kulturalne, edukacyjne, pełne atrakcji dla dorosłych i dzieci.
Na 11 listopada, czyli drugi dzień jarmarku organizatorzy przewidzieli:
- 9.00 Początek drugiego dnia Festiwalu, komunikaty zapowiedzi, przedstawienie programu dnia
- 10.00 Piotr Lenart, Rozbiór tuszki gęsiej i wykorzystanie jej elementów - prezentacja kulinarna
- 10.00 Turniej kulinarny szkół gastronomicznych
- 10.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci
- 11.00 Prezentacja Gęsinowego szlaku kuliarnego, Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna
- 11.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy
- 11.30 Halina Bielińska, "Biała dama z Kołudy oraz inne, dawne rasy gęsi" - prezentacja
- 12.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci
- 12.30 Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera w hotelu Copernicus w Toruniu, "Nowoczesne podejście do gęsiny" - prezentacja kulinarna
- 13.00 Dariusz Pudełko, "Geocaching jako przykład dodatkowej oferty gospodarstwa agroturystycznego" - prezentacja
- 13.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy
- 13.30 Paweł Wiśniewski i Paweł Sulski, "Wszystko o gęsich podrobach" - prezentacja kulinarna
- 14.00 Polskie pieśni patriotyczne, występ chóru PRO NOBIS z Janikowa
- 15.00 Biesiada przy muzyce na żywo
- 16.00 Zakończenie programu