To miejsce, w którym możemy bezpiecznie zostawić nasze gotowe potrawy, półprodukty czy inne nadwyżki. To okazja, by nie tylko pozbyć się nadmiaru pysznych dań, ale również - spróbować czegoś, co przygotowali inni torunianie. Pomysłodawcy Jadłodzielni podkreślają - każdy może korzystać z tych specjalnie przygotowanych szaf.
Co możemy zostawić? Wszystko - z wyjątkiem alkoholu, surowego mięsa i produktów, które zawierają surowe jajka. Na zdjęciach, które publikuje toruńska Jadzłodzielnia widzimy, że zainteresowanie takimi miejscami jest ogromne - trafiają tu surowe warzywa, owoce, przetwory, a także napoje. Jeżeli sami jesteśmy autorem danego dania - warto odpowiednio je opisać. Dzięki temu potencjalny zainteresowany naszym daniem nie będzie musiał otwierać każdego opakowania, by sprawdzić co dokładnie jest w środku.
Celem Jadłodzielni jest przede wszystkim ograniczenie marnowania żywności. Stąd jej ogólnodostępny charakter. Zachęcamy, by korzystać z niej nie tylko od święta. Poniżej znajdziecie informację gdzie można znaleźć takie miejsca w Toruniu