Sezon na grzyby

Najlepsze metody na suszenie grzybów. Dzięki temu zachowasz je dłużej [GALERIA]

2024-09-16 15:39

Powoli rozkręca się sezon na grzyby. W województwie kujawsko-pomorskim jest wiele miejsc, w których znajdziecie całe masy grzybów. Bory Tucholskie to podobno "krynica" dla grzybiarzy z regionu. Z grzybów można zrobić wiele rzeczy, ale ważne jest też ich suszenie. Dzięki temu na święta można cieszyć się smakiem pysznych grzybów leśnych. Sprawdźcie, jak można suszyć grzyby!

Sposoby na suszenie grzybów

Suszenie grzybów (leśnych i nie tylko) to tradycyjna metoda ich przechowywania, która pozwala zachować ich aromat oraz smak na dłużej (np. na święta). Proces ten sprawia, że grzyby stają się lekkie, łatwe do przechowywania i gotowe do użycia w różnych potrawach, zwłaszcza w zimowych miesiącach. Są idealne do pierogów z kapustą i grzybami, krokietów, naleśników, sosów, pieczeni oraz wielu innych potraw.

Jakie grzyby najlepiej nadają się do suszenia?

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Najlepiej sprawdzają się grzyby, które mają zwartą strukturę i intensywny smak. Oto kilka z nich:

  • Borowiki to jedne z najczęściej suszonych grzybów. Po suszeniu zachowują swój intensywny, charakterystyczny aromat i smak.
  • Podgrzybki również są popularne do suszenia. Mają zwartą konsystencję i delikatny smak.
  • Koźlarze są dobre do suszenia, chociaż ich kapelusze mogą nieco ciemnieć podczas procesu.
  • Maślaki mogą być suszone, ale ze względu na ich lepką powierzchnię najlepiej najpierw je obrać.

Grzyby z dużą zawartością wody, takie jak pieczarki czy kanie, nie nadają się tak dobrze do suszenia. Na przykład pieczarki na pizzy robią się bardzo małe i suche, co nie wszystkim smakuje.

Zobaczcie, jakie są idealne metody suszenia grzybów!

Sonda
Lubisz zbierać grzyby?