Ryba po grecku

i

Autor: Pixabay Najlepszy przepis na rybę po grecku!

Świąteczne potrawy

Najlepszy w Polsce przepis na rybę po grecku. Dodaj ten składnik, a wszystkich zaskoczysz!

2024-12-18 15:34

Ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Polaków jadanych przy świątecznym stole. Przepis na rybę po grecku jest stosunkowo prosty, jedynie wykonanie zajmuje nieco więcej czasu. Jak przygotować najlepszą rybę po grecku? Zdradzamy super przepis!

Jak zrobić rybę po grecku?

Do przygotowania ryby po grecku potrzeba następujących składników (proporcje w zależności od planowanej ilości):

  • Filet z białej ryby (najlepsze ryby morskie),
  • bulion warzywny (ewentualnie woda),
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • duży seler (najlepiej kupić cały i samemu zetrzeć na tarce),
  • koncentrat pomidorowy (w innej opcji można zrobić bazę "pomidorową" z poszatkowanych pomidorów z odrobiną mąki,
  • liście laurowe,
  • ziarna ziela angielskiego,
  • olej roślinny (najlepiej oliwa z oliwek),
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz (można dodać też vegety),
  • lubczyk lub maggi (świetnie pasuje też sos sojowy),
  • sok z cytryny (ewentualnie odrobina octu),
  • koperek.

Jaki jest magiczny składnik?

Nie jest to oczywiście magia, tylko odpowiednia kompilacja składników. Najlepiej w rybie po grecku połączyć sok z cytryny z koperkiem i przesmażoną, zeszkloną cebulką. Warzywa zaś muszą być potarte cieniutko, żeby szybciej się "dusiły" i oddawały soki oraz smak. Cały proces gotowania ryby po grecku powinien trwać dłużej - koniecznie na małym ogniu. Pamiętajmy też, aby nie przesadzić z korzeniem pietruszki, gdyż ten jest bardzo aromatyczny i może zdominować smak całego dania.

Jaka ryba jest najlepsza na rybę po grecku?

W przypadku ryby po grecku zapomnijmy o rybach rzecznych i "z jeziora". Najlepsze są ryby morskie o białym mięsie. Mają one bardzo mało lub praktycznie zero ości, co uprzyjemnia konsumpcję. Do przygotowania ryby po grecku najlepiej nadają się: miruna, sandacz oraz dorsz. Są to ryby chude o doskonałych aromatach i zwartej strukturze, przez co nie rozpadają się w trakcie smażenia. Trzeba zapomnieć o mintaju, który jest kiepskiej jakości i szybko się rozpada. Sam smak mintaja także nie porusza.

Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją

Często zastanawiamy się nad pochodzeniem potraw m.in. ryby po grecku. Skąd wzięło się to danie? Specjaliści od historii kulinariów wskazują jej staropolski rodowód. Motyw "grecki", który występuje w nazwie wywodzi się od tego jak dawniej postrzegano kuchnię śródziemnomorską. W danych książkach kucharskich można spotkać np. przepis na sos grecki, który oparty był o siekane warzywa (poddawane duszeniu w trakcie gotowania). Od sosu wzięła nazwę całą potrwa, czyli ryba po grecku