Najsmaczniejsza panierka do kurczaka. Ten przepis przebija KFC bez problemu!

2024-08-13 13:41

Chyba każdy kocha soczystego kurczaka w chrupiącej, aromatycznej panierce. Na myśl przychodzi oczywiście mistrzowski kurczak z KFC. My mamy jednak przepis, który w opinii wielu konsumentów, jest lepszy niż w słynnej restauracji. Sprawdźcie nasz mega przepis na wyśmienitą panierkę do kurczaka! Czytajcie dalej.

Panierowany kurczak

i

Autor: Pixabay.com Najlepsza panierka

Przepis na najlepszą panierkę do kurczaka

Oto przepis na domową panierkę do kurczaka, która może być uważana za lepszą niż w KFC. Ta panierka jest chrupiąca i aromatyczna, a kurczak w niej przygotowany będzie soczysty w środku. Smacznego!

Składniki:

Panierka

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego.

Kurczak

  • 4 filety z kurczaka,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • Olej do głębokiego smażenia.

Krok po kroku:

W głębokim talerzu wymieszaj mąkę, sól, paprykę wędzoną, słodką paprykę, czosnek w proszku, cebulę w proszku, oregano, tymianek i pieprz czarny. Wymieszaj dokładnie.

Filety z kurczaka umyj i osusz. Posól i popieprz każdy kawałek kurczaka według własnych upodobań.

W innym talerzu wymieszaj mleko i jajka.

Podgrzej olej do głębokiego smażenia w dużym garnku lub frytkownicy do temperatury około 180 stopni Celsjusza.Każdy kawałek kurczaka obtocz w mieszance mąki, następnie zanurz w jajku i mleku, a na końcu jeszcze raz obtocz w mące. Upewnij się, że wszystkie kawałki są równomiernie pokryty panierką.

Smaż kurczaka w głębokim oleju przez około 5-7 minut na każdą stronę, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku gotowe.

Po usmażeniu połóż kurczaka na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Podawaj chrupiące kawałki kurczaka z ulubionym sosem, frytkami czy surówką.