Jakie są wady popularnych noży ze stali nierdzewnej?
Noże ze stali nierdzewnej są najczęściej spotykane w kuchniach ze względu na swoją wytrzymałość. Mają jednak kilka istotnych wad:
- Chłoną smaki i zapachy z krojonych produktów.
- Szybciej się tępią, co wymaga częstego ostrzenia.
- Mogą być problematyczne dla alergików uczulonych na metale, powodując podrażnienia skóry.
Warto pamiętać, że tępy nóż jest bardziej niebezpieczny niż ostry. Rana szarpana, którą pozostawia, jest trudniejsza do zszycia i goi się znacznie wolniej niż czyste cięcie.
Polecany artykuł:
Daczego warto wybrać noże ceramiczne?
Noże ceramiczne to praktyczne i bezpieczne rozwiązanie, szczególnie dla osób z alergią na metale. Są one całkowicie neutralne i nie wchodzą w reakcję ze skórą.
Główne zalety noży ceramicznych:
- Są bezpieczne dla alergików.
- Są wyjątkowo ostre i twarde, idealne do krojenia mięs i twardych warzyw.
- Są banalne w czyszczeniu – wystarczy spłukać je wodą.
- Nie chłoną zapachów ani smaków krojonych produktów.
- Mogą nie wymagać ostrzenia nawet przez kilka lat.
Czy powłoki ochronne noży szkodzą?
Jak wspominaliśmy, noże ze stali nierdzewnej są pokrywane specjalnymi powłokami ochronnymi. Bywa tak, że niektórzy producenci noży stosują powłoki kiepskiej jakości. Te mogą m.in. reagować z żywnością, bo ta rzadko ma obojętne Ph. Są bowiem powłoki, które reagują ze związkami o zasadowym lub kwasowym charakterze. Specjaliści odradzają np. krojenia i dzielenia mięsa nożami o tanich powłokach. Najlepsze będą te o teflonowych powłokach.
Podstawowe noże w kuchni
W każdej kuchni muszą występować podstawowe rodzaje noży, aby gotowanie przebiegało pomyślnie. Więcej noży to zawsze więcej możliwości dla kucharza. Poniżej przedstawiamy podstawowe typy noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni.
- nóż szefa kuchni–najważniejszy w kuchni, szeroki, masywny, bardzo ostry, wielofunkcyjny: kroi, szatkuje, filetuje, rozgniata,
- nóż kuchenny –krótszy i węższy od noża szefa kuchni. Przeznaczony do krojenia warzyw, serów, wędlin, wykrawania, oporządzania mięsa i ryb,
- nóż do chleba –ma długie ząbkowane ostrze, które znakomicie kroi nawet najświeższe pieczywo i najbardziej dojrzałe pomidory,
- nóż do obierania–krótki, z ostrym czubkiem, bardzo poręczny. Idealny do obierania warzyw i owoców oraz wycinania.
Jakich noży kuchennych unikać i dlaczego?
Zdecydowanie odradzamy zakup noży wykonanych z blachy (tzw. noże sztancowane) oraz z tworzyw sztucznych. Są to produkty, które jedynie imitują prawdziwe noże i nie spełniają swoich podstawowych funkcji, takich jak krojenie, szatkowanie czy filetowanie.
Co gorsza, mogą być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ nie wiadomo, z jakich stopów metali i związków chemicznych są wykonane. Mogą emitować szkodliwe substancje i pozostawiać w jedzeniu nieprzyjemny, metaliczny posmak.
Podobnie należy unikać noży z tworzyw sztucznych. Choć reklamowane jako lekkie i tanie, często zawierają szkodliwą chemię, która może przenikać do żywności.
Polecany artykuł: