Jakie noże kuchenne?
W kuchni nóż należy do jednych z podstawowych narzędzi do gotowania i obrabiania żywności. Zdrowa i pożywna kuchnia musi posiadać w dyspozycji zestaw odpowiednich noży. Jakie są najpopularniejsze noże kuchenne? Sprawa nie jest taka prosta. Najpopularniejsze są noże ze stali nierdzewnej, te są bowiem najwytrzymalsze. Ich wadą jest to, że są zazwyczaj pokryte specjalną powłoką, która chłonie smaki i zapachy z krojonych produktów. Ten typ także szybciej się tępi, co dla wielu użytkowników jest strasznie irytujące. Warto też zauważyć, że tępy nóż jest bardziej niebezpieczny niż ostry. Ostre cięcie jest znacznie łatwiej zszyć niż ranę szarpaną, którą zostawia tępy nóż. Rozerwane tkanki wolniej się goją. Noże ze stali nierdzewnej mogą też być kłopotliwe dla alergików, którzy są uczuleni na różne metale.
Polecany artykuł:
Noże ceramiczne
Bardzo ciekawym i praktycznym zarazem rozwiązaniem są noże ceramiczne. Po pierwsze są zbawienne dla ludzi z alergią na metale. Dla takich osób problemem jest używanie noży ze stali nierdzewnej. Różne związki metali mogą wywoływać m.in. podrażnienia skóry, wysypkę itp. Za to noże ceramiczne są zupełnie bezpieczne i nie reagują ze skórą. Ponadto są zawsze bardziej ostre - nadają się świetnie do krojenia pieczonych mięs i twardych warzyw. Ten typ noża jest też zdecydowanie bardziej twardy i wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne. Kolejnym atutem jest banalność w czyszczeniu. Brudny nóż wystarczy tylko spłukać wodą i po kłopocie. Warto również podkreślić, iż noże te nie chłoną zapachów i smaków krojonych produktów. Co ciekawe, noże ceramiczne mogą nie być ponownie ostrzone nawet przez kilka lat.
Czy powłoki ochronne noży szkodzą?
Jak wspominaliśmy, noże ze stali nierdzewnej są pokrywane specjalnymi powłokami ochronnymi. Bywa tak, że niektórzy producenci noży stosują powłoki kiepskiej jakości. Te mogą m.in. reagować z żywnością, bo ta rzadko ma obojętne Ph. Są bowiem powłoki, które reagują ze związkami o zasadowym lub kwasowym charakterze. Specjaliści odradzają np. krojenia i dzielenia mięsa nożami o tanich powłokach. Najlepsze będą te o teflonowych powłokach.
Podstawowe noże w kuchni
W każdej kuchni muszą występować podstawowe rodzaje noży, aby gotowanie przebiegało pomyślnie. Więcej noży to zawsze więcej możliwości dla kucharza. Poniżej przedstawiamy podstawowe typy noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni.
- nóż szefa kuchni–najważniejszy w kuchni, szeroki, masywny, bardzo ostry, wielofunkcyjny: kroi, szatkuje, filetuje, rozgniata,
- nóż kuchenny –krótszy i węższy od noża szefa kuchni. Przeznaczony do krojenia warzyw, serów, wędlin, wykrawania, oporządzania mięsa i ryb,
- nóż do chleba –ma długie ząbkowane ostrze, które znakomicie kroi nawet najświeższe pieczywo i najbardziej dojrzałe pomidory,
- nóż do obierania–krótki, z ostrym czubkiem, bardzo poręczny. Idealny do obierania warzyw i owoców oraz wycinania.
Nigdy nie kupuj tych noży
Z pewnością odradzamy zakup noży wykonanych z blachy i tworzyw sztucznych. Noże zrobione z blachy są to tzw. noże sztancowane. Tak naprawdę jest to imitacja prawdziwego noża, niegodna prawdziwego kucharza. Takie produkty słabo spełniają swoje podstawowe funkcje - krojenia, szatkowania, cięcia, trybowania, wykrawania, porcjowania, filetowania czy obierania. Mogą być szkodliwe dla zdrowia, bo w gruncie rzeczy nie wiemy, z czego są wykonane i jakie metale zawiera w sobie. Blacha negatywnie wpływa też na krojone produkty i może emitować szkodliwe związki chemiczne. Oczywiście takie noże psują smak potraw, pozostawiając metaliczny posmak.
Podobnie lepiej unikać noży wykonany z tworzyw sztucznych. Często były i są reklamowane jako doskonały wybór na wyjazd w teren lub na wakacje nad morze, lub jezioro. Podkreśla się ich lekkość, elastyczność oraz bardzo niską cenę. Faktycznie jednak zawierają całą tablicę Mendelejewa. Są wykonane najczęściej z plastiku lub plastiku utwardzonego, co jest gwarantem całej plejady trującej chemii. Stanowczo odradzamy!
Polecany artykuł: