Odpowiednie przygotowywanie zielonej herbaty
Oto kilka prostych kroków, które pomogą zaparzyć dobrą zieloną herbatę.
Wybierz wysokiej jakości zieloną herbatę. Wybierz świeże, dobrej jakości liście zielonej herbaty. Może to być luzem lub w torebkach, ale ważne jest, aby były świeże.Użyj świeżej wody. Zagotuj świeżą wodę. Woda źródlana lub filtrowana jest zazwyczaj najlepsza, ponieważ nie zawiera zbyt wielu minerałów, które mogą zmieniać smak herbaty.Odpowiednia temperatura. Zielona herbata najlepiej parzy się w temperaturze wody od 70°C do 85°C, w zależności od rodzaju zielonej herbaty. Zbyt gorąca woda może spowodować gorzką herbatę, dlatego ważne jest przestrzeganie odpowiedniej temperatury.Przygotowanie naczynia. Przygotuj czysty dzbanek, imbryk lub kubek. Jeśli używasz luźnych liści herbaty, umieść je w sitku herbacianym lub innym odpowiednim naczyniu.Parzenie. Zalej liście zielonej herbaty wrzącą wodą o odpowiedniej temperaturze. Zależnie od herbaty czas parzenia może się różnić - zazwyczaj wynosi od 1 do 3 minut. Krótszy czas parzenia da delikatniejszy smak, podczas gdy dłuższy czas parzenia może dać mocniejszy napar.
Smak herbaty zależy od preferencji, dlatego eksperymentowanie z ilością liści, czasem parzenia i temperaturą wody pozwoli ci znaleźć idealny dla siebie smak zielonej herbaty.