Coraz więcej wyrobów
Lista produktów o regionalnym charakterze jest systematycznie aktualizowana i jak możemy się domyślać regularnie się powiększa, wzbogacając region o wspaniałe wyroby, pokazujące różnorodność i siłę tradycji kulinarnych Kujaw, Kociewia, czy też Pomorza z całą jego różnorodnością. Dobry smak i doskonała jakość powodują, że coraz częściej, to właśnie produkty regionalne stają się magnesem dla rzeszy turystów odwiedzających region.
Bogate dziedzictwo
Receptury wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych reprezentują bogate i wciąż żywe dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza – mówi marszałek województwa Piotr Całbecki. - Kuchnia i przepisy są częścią tradycji, którą należy kontynuować.
Jak wpisać produkt na listę?
Aby wpisać produkt na listę należy wcześniej złożyć odpowiednie wnioski o wpis produktu na listę składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie - informuje Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu.