Bimber w Polsce
Bimber, czyli domowej roboty alkohol (inaczej samogon), jest w Polsce nielegalny i stanowi przestępstwo zgodnie z polskim prawem. Produkowanie, posiadanie, a także sprzedaż bimbru jest surowo karane i może skutkować poważnymi konsekwencjami prawno-karnymi, w tym grzywnami, karą pozbawienia wolności oraz konfiskatą sprzętu służącego do jego produkcji (grzałki, chłodnica itp.).
Polska jest krajem, gdzie tradycyjnie produkuje się oraz konsumuje alkohole wysokoprocentowe, takie jak wódka, nalewki czy whisky, jednak produkcja bimbru jest uważana za niebezpieczną dla zdrowia i życia ludzkiego ze względu na brak kontroli jakości i higieny podczas produkcji. Opinie są oczywiście sprzeczne. Dla jednych domowy bimber to najlepsze co może być z asortymentu alkoholowego. Mówi się, że po bimbrze nie ma kaca. Wiadomo - jak coś jest domowe, to natychmiast zyskuje uznanie.
W Polsce istnieją liczne programy mające na celu walkę z produkcją i sprzedażą nielegalnego alkoholu, w tym bimbru. W ramach tych działań policja oraz służby celne prowadzą akcje przeciwko producentom i dystrybutorom nielegalnego alkoholu, a także informują i edukują społeczeństwo o niebezpieczeństwach związanych z jego spożyciem. Działania te można określić jako "syzyfową pracę".
Czym jest tradycyjny bimber?
Tradycyjny bimber to alkohol otrzymywany przez destylację wytwarzanej samodzielnie mieszanki fermentującej, zwanej moszczem. Moszcz przygotowuje się najczęściej z cukru, wody i drożdży, choć może on zawierać także inne składniki, takie jak owoce, zboża czy ziemniaki.
W Polsce produkcja bimbru jest nielegalna, jednak w niektórych rejonach kraju, zwłaszcza na terenach wiejskich, bimber pozostaje wciąż popularnym napojem alkoholowym, a jego produkcja i spożycie są wciąż praktykowane.
W produkcji tradycyjnego bimbru ważne jest zachowanie odpowiedniej higieny i precyzyjnego przestrzegania proporcji składników, ponieważ bimber o niewłaściwej jakości może być nie tylko nieprzyjemny w smaku, ale również bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Zawiera on bowiem duże ilości metanolu, który jest trujący i może prowadzić do śmierci lub poważnych uszkodzeń narządów wewnętrznych.
Jakie kary za produkcję bimbru?
W Polsce nielegalna produkcja bimbru jest karana zgodnie z Kodeksem Karnym oraz ustawą o wyrobach akcyzowych i o podatku akcyzowym. Kara za nielegalną produkcję bimbru zależy od okoliczności sprawy oraz stopnia naruszenia prawa.
Zgodnie z Kodeksem Karnym, za nielegalne wytwarzanie alkoholu grozi kara grzywny, ograniczenia wolności albo nawet pozbawienia wolności. W przypadku gdy nielegalnie wytwarzany alkohol jest szkodliwy dla zdrowia, kara może być bardziej surowa.
Zgodnie z ustawą o wyrobach akcyzowych i o podatku akcyzowym, nielegalna produkcja bimbru grozi m.in. karą grzywny lub pozbawienia wolności do lat 3. Jeśli produkowany alkohol zagraża życiu, kary mogą być surowsze.
Należy pamiętać, że produkcja i spożycie bimbru w Polsce jest nielegalne, a jego jakość i bezpieczeństwo zdrowotne są niekontrolowane. Spożycie nielegalnego alkoholu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, włącznie z zatruciem, uszkodzeniem narządów wewnętrznych lub śmiercią.
Polecany artykuł: