Sok z marchwi

i

Autor: Grzegorz Adamczewski

Zdrowie i uroda

Regeneruje płuca, chroni żołądek przed rakiem. Wystarczy jedna szklanka dziennie

2024-10-10 8:19

Jeżeli chcemy być w dobrej formie przez długie lata, odkryjmy na nowo właściwości marchwiowego soku. Pijąc świeżo wyciskane soki warzywne dostarczamy naszemu organizmowi skondensowaną dawkę składników odżywczych.

Łatwiej przyswajalny

Soki pozwalają na przyswojenie jednorazowo większej ilości składników niż zjedzenie surowych czy gotowanych warzyw. Ponadto forma soku jest dużo łatwiej przyswajalna i nie obciąża układu trawiennego tak jak surowe warzywa.

W doskonałej formie do późnej starości

Jeżeli chcemy być w dobrej formie, odkryjmy na nowo właściwości marchwiowego soku. Pijąc świeżo wyciskane soki warzywne dostarczamy naszemu organizmowi skondensowaną dawkę składników odżywczych. Soki pozwalają na przyswojenie jednorazowo większej ilości składników niż zjedzenie surowych czy gotowanych warzyw. Ponadto forma soku jest dużo łatwiej przyswajalna i nie obciąża układu trawiennego tak jak surowe warzywa.

Idealny w każdym wieku

Sok z marchwi to jeden z moich ulubionych soków warzywnych. Ma wręcz zaskakujące właściwości zdrowotne. Strukturą jest niemal identyczny do ludzkiej krwi. Jest podstawą wielu soków warzywnych i owocowych. To co wielu lekarzy ceni w marchwi, to jej dostępność oraz łatwość przechowywania, nie wspominając już o stosunkowo niskiej, co w dzisiejszych czasach musi mieć znaczenie.

Sok z marchwi posiada właściwości przeciwrakowe

Nie bez powodu używany jest jako podstawowy (razem z jabłkiem) składnik soku w najbardziej znanej antyrakowej diecie Gersona.

Sok z marchwi obniża ryzyko chorób serca i zawałów

Badania pokazują, że sok z marchwi (osoby poddane badaniu piły go ½ litra dziennie przez 3 miesiące) skutecznie chroni nasze serca dzięki obniżeniu stresu oksydacyjnego, na który narażone są szczególnie osoby żyjące w ciągłym stresie i osoby źle odżywiające się. Sok z marchwi dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Poprawia wzrok

W skutek dużej dawki antyoksydantów, w które bogata jest marchew, sok poprawia wzrok. A to za sprawą beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Witamina A jest jedną z kluczowych witamin dla ochrony wzroku, szczególnie u starszych osób.

Poprawia wygląd skóry.

Regularne picie soku z marchwi mocno wpłynęło na mój wygląd skóry. Nie tylko na jej kolor (wpadający w lekki pomarańcz przypominający delikatną opaleniznę), ale też wygląd! Skóra staje się bardziej promienna, napięta i gładka (fakt, piję sporo soku z marchwi). To co również zauważyłam to efekt turbo opalania. Zawsze miałam dosyć bladą cerę i opalenizna przychodziła mi z trudem. Teraz jest zupełnie inaczej, opalam się znacznie szybciej, a opalenizna nadaje mojej skórze pożądany efekt.

Oczyszcza z toksyn

W wyniku spożywania dużej dawki soku, wątroba uwalnia do obiegu krwi zaległe toksyny. Jeżeli jest ich bardzo dużo, nerki nie są w stanie poradzić sobie z nimi w krótkim czasie, więc organizm szuka sposobu by je wydalić w inny sposób. Z pomocą przychodzi układ limfatyczny. Nagromadzone toksyny wydalane są poprzez skórę co powoduje zmianę koloru skóry.

Nie ma powodu do niepokoju

Nie jest to żaden powód do zmartwienia, jak zapewnia mój przyjaciel dermatolog, a raczej znak że organizm się oczyszcza. Po jakimś czasie skóra wróci do normalnego, a raczej pożądanego, lekko opalonego koloru.

Wspomaga wątrobę

Sok z marchwi rewelacyjnie radzi sobie z rozkładaniem toksyn nagromadzonych w wątrobie. Dlatego uważany jest za świetny tonik, który oczyszcza i rewitalizuje ten niezmiernie ważny organ. Świeży sok wspomaga odchudzanie oczyszczając nasz układ trawienny przez co pokarmy trawione są dokładniej i szybciej.

Sok z marchwi to bardzo bogate źródło beta-karotenu i witaminy A

Redukuje stany zapalne

Wyciskany sok z marchwi redukuje również stany zapalne i zaczerwienienia skóry. Osoby podatne na trądzik i problemy skórne powinny wypróbować ten pomarańczowy napój.

Ochrona wątroby

W pełni naturalne źródło

Co najważniejsze to naturalne źródło. O ile bardzo łatwo przedawkować witaminę A pochodzącą z suplementów (czego skutki mogą być bolesne), o tyle nie ma możliwości przedawkowania jej z naturalnego źródła jakim jest np. marchew.

Jedna szklanka soku z marchwi dziennie i możesz zapomnieć o niedoborze witaminy A. Sok z marchwi to również spora dawka mikro i makro elementów.