Restauracje w regionie

"Słodko Ostra". Nowa restauracja w Aleksandrowie Kujawskim

2024-07-25 7:28

Nowoczesna restauracja usytuowana w centrum Aleksandrowa Kujawskiego, w dziewiętnastowiecznej kamienicy, której historia sięga 140 lat wstecz.

Użytkowa prostota i historyczne dodatki

Po wejściu do środka wita nas design inspirowany minimalistyczną estetyką Skandynawii, goście mogą wybierać spośród wielu kulinarnych doświadczeń. Wygodnie urządzone sale łączą współczesne elementy z robionymi na zamówienie meblami oraz dodatkami vintage.

Atmosferę zabytkowego wnętrza na parterze, przełamuje eklektyczny wystrój piętra i międzynarodowy charakter serwowanych dań.

Dobra, nowoczesna kuchnia z nutą klasyki

Na uwagę zasługuje wiele dań, ale wybraliśmy dla Was kilka, które najbardziej nam smakowały:

Po pierwsze: tortilla z kurczakiem, czyli  wrap z tortilli ze smażonymi w panierce kawałkami kurczaka z dodatkiem świeżych warzyw: sałatą, rukolą, pomidorem, papryką, ogórkiem oraz czerwoną cebulą i szczypiorkiem. Ze startym serem cheddar oraz majonezem i ketchupem. Podawana na ryżu z warzywami. Do tego pikantna zupa zupa meksykańska, z czerwoną fasolą i oczywiście licznymi ziołami w tym szczyptą cynamonu, powodująca przyjemne ostre grzanie w okolicach jamy brzusznej.

Po drugie: kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni, to wspaniały pomysł na świąteczny lub weekendowy obiad. Konfitowanie to sposób przyrządzania dania poprzez powolne gotowanie w głębokim tłuszczu i najczęściej jest stosowane przy mięsie drobiowym. Konfitowane udko z kaczki dobrze smakuje z zieloną sałatą lub carpaccio z buraka

Po trzecie: dorsz pieczony z soczewicą i szpinakiem, prawdziwa kulinarna rozkosz. Dorsz okazuje się delikatny i aromatyczny. Filet z dorsza jest pieczony z soczewicą i w kremowym śmietanowym sosie ze szpinakiem, dzięki czemu ryba jest soczysta i pyszna.

Na pewno tu wrócimy

Założona w bieżącym roku  restauracja znalazła swój unikalny w tej części regionu sposób na pobudzenie ciekawości kulinarnej swoich gości. Można odnaleźć fuzję smaków tworzących zwartą i niespotykaną gdzie indziej całość lub po prostu zatrzymać się i oddać się rozmowie z przyjaciółmi w otoczeniu miłej atmosfery i kulinarnych atrakcji.