Czy słodycze z czekolady są zdrowe?
Słodycze z czekolady są uwielbiane na całym świecie. O czekoladzie mówi się, że jest źródłem szczęścia i radości. Coś w tym jest, gdyż nauka udowodniła, że dzięki jedzeniu czekolady wzrasta ilość endorfin! Może je nazwać naturalnym "koktajlem" szczęścia. Niestety czekolada ma jeden minus - jest kaloryczna i wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej. Ponadto czekoladowe wyroby zawierają często sacharozę, cukier odpowiedzialny za rozwój ubytków na zębach. Czekoladę nazywa się czasami przyczyną szeregu chorób cywilizacyjnych. Z czekoladą powinni uważać też ludzie z problemami z funkcjonowaniem trzustki.
Specjalne słodycze z czekolady
Wśród wielkiego świata słodyczy z czekolady są też takie o statusie "specjalnym". Oczywiście chodzi o wyroby markowe, nad którymi unosi się nimb elitarności i niezwykłości. Do grona specjalnych słodyczy można zaliczyć m.in. pralinki. Są to czekoladki wykonane z ogromnym kunsztem i tylko z najlepszych składników. Chodzi naturalnie o pochodzenie produktów i ich jakość. Większość producentów produkuje na masową skalę. Tym samym zależy im na obniżeniu kosztów i maksymalizacji zysków. Jednak renomowane firmy prowadzą własną, indywidualną politykę. Wśród takich producentów jest m.in. Ferrero Rocher.
Te słodycze kupisz tylko zimą
Wspomniana firma bardzo dba o jakość swoich wyrobów. Latem ich wyroby nie pojawiają się na półkach. Chodzi oczywiście o jakość czekolady. Wysokie temperatury źle wpływają na smak i strukturę czekolady. Delikatne składniki oraz dbałość o pełnię smaku każą sprzedawać i jeść czekoladę w temperaturze nie większej niż 22 C. Ferrero Rocher wstrzymuje sprzedaż swoich wyrobów w okresie letnim. Czekoladki firmy wracają na sklepowe półki stopniowo, od września do października.