Jest to, obok imprezy w Grucznie, największy jarmark ekologicznej i zdrowej żywności w Kujawsko-Pomorskiem. Kilka kilometrów za Bydgoszczą w Pradolinie Wisły leży wyjątkowa wieś. Na wysokich stokach od czasów przedwojennych hodowane są śliwki węgierki. Nasłonecznione stoki na Wisłą i wiele strumyków sprawiają, że mają tam idealne warunki, by ich smak był wyjątkowy. Z tych śliwek od ponad stu lat produkowane są przetwory. Powidła strzeleckie smażone są godzinami na wolnym ogniu bez jakichkolwiek dodatków. Na próżno szukać takich w sklepach. Nawet w tych ze zdrową żywnością. Raz w roku od ponad 20 lat w Strzelcach Dolnych odbywa się Święto Śliwki. Tam na ogromnym polu w dwa dni pojawia się około 20 tysięcy mieszkańców naszego regionu, bo nie tylko śliwki i powidła można tu kupić. Tak jest także w ten weekend (4-5-.09.2021).
Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych zaprasza smakoszy
2021-09-04
18:59
Dla miłośników naturalnych rarytasów przygotowano setki stoisk na największy w naszym regionie kiermaszu zdrowej żywności, który odbywa się w ten weekend w Strzelcach Dolnych. Jeszcze możecie wybrać się w niedzielę (5.09).
Posłuchajcie opowieści Jana Iwanowskiego jak powstają powidła Strzeleckie