Jak rozpoznać grzyba kanie? To jej podstawowe cechy
Kania, zwana również czubajką kanią, to jadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych, który jest szczególnie ceniony za swój delikatny smak i aromat. Wszystkie podstawowe cechy kani omawiamy w naszej galerii zdjęć!
Występowanie
Kanie są dość pospolitymi grzybami w Polsce i występują w wielu miejscach:
- Lasy. Zarówno w lasach liściastych, iglastych, jak i mieszanych.
- Łąki i polany. Preferują otwarte przestrzenie, dlatego często rosną na łąkach, w parkach, a także na obrzeżach lasów.
- Gleba. Najlepiej rosną na glebach piaszczystych, kwaśnych lub lekko zasadowych.
Kanie występują w największych ilościach od sierpnia do października/ listopada.
Kania to przysmak
Kania jest grzybem bardzo smacznym. Najczęściej zbiera się jej kapelusze, które po obtoczeniu w bułce tartej i jajku można smażyć podobnie jak kotlety schabowe. Trzon jest twardy i włóknisty, więc zazwyczaj się go nie spożywa. Ze względu na delikatny smak, kania nadaje się także do duszenia, pieczenia oraz jako dodatek do różnych potraw (np. pieczone i duszone mięso).
Kania to grzyb bardzo charakterystyczny, jednak warto zbierać ją ostrożnie, aby uniknąć pomyłek z trującymi gatunkami grzybów.