W wielu miejscach na świecie robi się wódkę z grzybów. Tak! W powszechnej świadomości społecznej nie łączy się raczej grzybów z produkcją alkoholu. Grzybki z alkoholem najczęściej występują jako zakąska. Praktycznie jednak można wyrabiać alkohol z grzybów i to szczególnie tych leśnych (zapomnijmy o pieczarkach). Podstawowym wymogiem jest cukier, który zawierają grzyby. Można także zalewać je zaprawą alkoholową w celu wydobycia z nich esencji koloru i smaku. Trunki grzybowe są znane np. w Polsce, Chinach czy Francji.
Polecany artykuł:
Kurkówka
Tak, dobrze widzicie – kurkówka to pyszna nalewka na grzybach kurkach, czyli pieprznikach jadalnych. Kurki mają grzybowo-morelowy zapach i lekko ostry, specyficzny smak. Można podkręcić smak dodając papryczkę (mniej lub bardziej ostrą). Sama nalewka ma właściwości lecznicze, szczególnie antypasożytnicze. Kurki bowiem zawierają hitimannozę, substancję która w przewodzie pokarmowym wnika w pasożyty i ich jajeczka, uszkadzając je. W ten sposób wspiera organizm w walce z zakażeniem. W tych grzybkach występuje też kwas trametonolinowy oraz prowitamina D2, substancje wspomagające leczenie wątroby, a nawet nowotwory.
Wino z grzybów
Naukowcy odkryli jakiś czas temu, że da się wytwarzać wino z grzybów. Brzmi absurdalnie ale to prawda. Grzyby maja w sobie jeden z drobnoustrojów, który przyczynia się do powstawania wina. Ten magiczny element to Saccharomyces Meyen ex E.C. Hansen. Jest to rodzaj jednokomórkowych grzybów. Wiele gatunków z tego rodzaju nazywanych jest drożdżami, a od drożdży do alkoholu już niedaleko. Grzybowe wino może osiągnąć poziom od 12 do 13,5% alkoholu. Odnotowano w nim również obecność beta glukanu, który wpływa na zapobieganie rakowi. Kwestia wytwarzania wina z grzybków będzie się rozwijać i zapewne nadal budzić kontrowersje.
Polecany artykuł:
Piwo z grzybów
Tak, istnieją piwa grzybowe! Obecnie jest ich ok 100 (mikra liczba przy ponad 12 tys. piw wyrabianych na bazie dyni). Wstępnie pomysł brzmi dziwnie, jednak specjaliści twierdzą, że piwa grzybowe mają głęboki, bogaty smak z pikantnymi nutami. Modę na piwa grzybowe zapoczątkowała w 2013 roku firma Pennsylvania’s Tröegs Independent Brewing Company. Większość piw grzybowych jest ciemna. Powstały też piwa z trufli, co odnotowano jakiś czas temu na pierwszych stronach gazet branżowych (głównie ze względu na ich ceny). Sam proces ważenia piwa grzybowego nie jest skomplikowany, metody są stale udoskonalane i rozwijane.
Chińska nalewka z grzybów
Jedną z najbardziej znanych nalewek chińskich z grzybów jest Reishi. Do jej wyrabiania wykorzystuje się grzyb o nazwie Reishi oraz zioła. Metody wytwarzania tego alkoholu są starożytne. Grzyby wraz z ziołami są najpierw mielone na drobny proszek, następnie maceruje się je w 50% alkoholu przez ok. miesiąc. Następnie macerat jest rozcieńczany, gdyż jego smak jest zbyt intensywny dla ludzkiego podniebienia. Nalewka ta jest stosowana od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej. To jeden z najstarszych i najsilniejszych naturalnych środków odmładzających i terapeutycznych.
Polecany artykuł: