Gałka muszkatołowa to bardzo popularna przyprawa w kuchni polskiej. Jest również powszechnie używana w całej Europie i nie tylko. Doskonale pasuje do potraw mięsnych i ryb. Jej smak dobrze komponuje się także z warzywami m.in. kapustą i fasolą. Przyprawa ta ma też właściwości lecznicze i pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Zapobiega m.in. wrzodom żołądka i poprawia perystaltykę jelit. Jest jednak drobny szkopuł. Lepiej nie jeść jej w nadmiarze, chyba że ktoś lubi niezwykłe doznania psychoaktywne.
Narkotyczne właściwości gałki muszkatołowej wynikają z jednego składnika, jakim jest mirystycyna. Specjaliści doznania wynikłe z przedawkowania gałki muszkatołowej porównują do efektów marihuany. Efekt podobny do działania narkotyku pojawia się po 2 do 7 godzin po spożyciu przyprawy. Wśród ewentualnych doznań są: omamy wzrokowe i słuchowe, halucynacje, suchość w ustach, suchość oczu oraz zaburzenia percepcji.
Dla wielu to może być rozczarowaniem, ale gałka muszkatołowa nie może być bezpiecznym substytutem narkotyków. Nadmierne spożywanie prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych m.in. raka wątroby. Pojawiają się również stany lękowe, zaburzenia psychiczne itp. Warto pamiętać, że już 5 gramów tej przyprawy może okazać się zgubne.
Polecany artykuł: