Biedronka wprowadziła naturalne opakowania na mięso
Sieć Biedronka, dbając o zapewnienie swoim klientom produktów najwyższej jakości, wprowadza innowacyjne wkłady celulozowe Cellsorb Paper Pad, które pełnią rolę absorbera wilgoci niezbędnego przy pakowaniu mięsa. Warto podkreślić, że wkłady te są w 100% wykonane z celulozy.
Na początku 2024 roku sieć Biedronka wdrożyła to rozwiązanie we wszystkich produktach wieprzowych "Kraina Mięs" pakowanych w technologii VACUUM, co pozwoliło zmniejszyć zużycie plastiku o 55 ton w skali roku. Wkłady absorbujące, wykonane w 100% z materiałów pochodzenia roślinnego, skutecznie pochłaniają wilgoć, chroniąc produkty przed psuciem i spełniając wymagania dotyczące terminu przydatności do spożycia.
Sieć Biedronka została doceniona
Biedronka zdobywa liczne nagrody za swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój. Pod koniec czerwca bieżącego roku sieć została liderem w kategorii "Handel" w „Rankingu ESG. Odpowiedzialne Zarządzanie”. Ponadto firma została wyróżniona jako jeden z liderów w kategorii G (governance), uzyskując 100% pozytywnych odpowiedzi w ankiecie tego cenionego od lat zestawienia, które jest uznawane za barometr dojrzałości odpowiedzialnego zarządzania w największych firmach. W klasyfikacji generalnej rankingu, w którym uczestniczyło niemal 70 przedsiębiorstw, Biedronka zajęła czwartą pozycję.