Wzrost cen ryb na rynku w Polsce
W latach 2022-2023, ceny ryb w Polsce podlegały rozmaitym zmianom z powodu wielu czynników, takich jak popyt i podaż, zmiany sezonowe, warunki pogodowe, polityka rybołówstwa, koszty produkcji czy też zmiany w handlu międzynarodowym. Jednak do wzrostu cen przyczyniło się inne zjawisko ekonomiczne. Jakie?
Największym winnym jest inflacja oraz nieuczciwe praktyki niektórych sprzedawców, którzy sztucznie zawyżają ceny (problem ten jest mniejszy w marketach). Przypomnijmy, Inflacja to ogólny wzrost cen dóbr i usług oraz spadek ceny waluty.
Działanie inflacji
Koszty produkcji. Inflacja może spowodować wzrost kosztów produkcji, takich jak paliwo do łodzi rybackich, opłaty za energię elektryczną w zakładach przetwórstwa rybnego czy też koszty wynagrodzeń pracowników. Te wzrosty kosztów mogą przenosić się na ostateczną cenę ryb i portfele klientów.
Handel międzynarodowy. Polska importuje także wiele gatunków ryb. Zmiany w kursach walutowych, polityce handlowej między krajami oraz warunki handlowe międzynarodowe mogą wpływać na ceny importowanych ryb, co z kolei wpłynie na krajowy rynek i ceny. Warto pamiętać o łańcuchach dostaw do Europy i samej Polski.
Średnia cen ryb, które Polacy jedzą w czasie świąt Bożego Narodzenia w zeszłym roku wynosiły od 20 do 25/30 zł. W tym roku ceny podskoczyły i wyniosą średnio od 35 do 45/50 zł za kilogram ryby. W tym roku problem wzrostu cen dotknie wiele polskich domów.