Karkówka

i

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe Karkówka

Ciekawostka

Pieczona karkówka na świątecznych stołach. Ten przepis robi furorę w internecie

2023-12-24 8:41

Już niebawem święta Bożego Narodzenia. To czas rodzinnych spotkań i degustowania pysznych potraw. Na stołach królują dania tradycyjnie polskie. Jednym z najważniejszych półmisków jest ten z karkówką. Polecamy wam legendarny przepis, który przyprawi o zawrót głowy! Czytajcie dalej.

Staropolski przepis na pieczoną karkówkę

Składniki:

  • Karkówka wieprzowa
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Czosnek
  • Cebula
  • Słonina lub smalec (do wysmarowania blachy)

Krok po kroku:

  1. Przygotuj kawałek karkówki wieprzowej. Staropolski sposób polegał na dobrze osolonym mięsie pozostawionym na noc w lodówce, aby przybrało smak.
  2. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na chwilę, aby się ogrzało do temperatury pokojowej.
  3. Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni C.
  4. W międzyczasie, przygotuj marynatę z soli, pieprzu, majeranku, posiekanego czosnku oraz pokrojonej cebuli. Wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Natrzyj karkówkę przygotowaną marynatą, starając się "wcisnąć" przyprawy w mięso.
  6. Na blasze do pieczenia rozsmaruj cienką warstwę słoniny lub smalcu, aby zapobiec przywieraniu mięsa.
  7. Umieść przygotowaną karkówkę na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz przez około 1,5-2 godziny (czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości i grubości kawałka mięsa). Co jakiś czas polewaj karkówkę wytworzonymi w trakcie pieczenia sokami (sos własny).
  9. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw na chwilę, aby delikatnie ostygło przed pokrojeniem.
  10. Pokrój karkówkę na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami, surówką lub innymi warzywami.
Gdzie spędzamy Boże Narodzenie? Na pewno NIE W DOMU | ESKA XD - Radio ESKA #63